KIZILAY GENEL BAŞKANI AKAR, YAYLADAĞI'NDA
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ne gelerek Suriye'nin Yamadi Köyü'ne sığına Türkmenlere yapılan yardım çalışmalarını yerinde inceledi. İncelemenin ardından gazetecilere bir açıklama yapan Akar, "Top ve silah seslerini hep beraber duyuyoruz. Bu, DAEŞ terör örgütüyle mücadele adı altında başlatılan bir çatışma ama biz de kendi istihbarat kaynaklarımızdan şunu biliyoruz ki orada DAEŞ terör örgütüne dair hiçbir unsur söz konusu değildir. Burada hedef alınan oradaki Bayırbucak Türkmeni kardeşlerimizdir" dedi.
'MOBİL FIRIN KURULDU'
Sınırının 12 ayrı noktasından Suriye içlerine kadar yaklaşık 5 yıldır insanlara Türk Kızılayı olarak yardım ettiklerini kaydeden Akar, şunları söyledi:
"Burada hiçbir ayrım yapmadan Türkmenlere, Kürtlere, Araplara, Süryanilere, orada her kim varsa yardım ediyoruz. Ama bugün gündemimizde ağırlıklı olarak Bayırbucak Türkmenleriyle alakalı bir konu var. Yerlerinden edilmiş ve orantısız bir güçle savaş halindeler. Yerinden edilmek dünyanın en büyük felaketidir. Düşünün evinizden çıkıyoruz ve hiçbir ihtiyaç malzemesine ulaşamıyoruz. Evlerinden barklarından olan kardeşlerimize insani ihtiyaç malzemelerini ulaştırıyoruz. Burada tesis ettiğimiz mobil bir fırın var. Bu mobil fırından her gün 10 bin ekmeği sınırın öbür tarafına aktarıyoruz. Çocukların ihtiyaçları var, süt ihtiyaçları var, çocuk bezi ihtiyacı var. Kadınların hijyenik ihtiyaçları var. Yaklaşık 10 günden beri de buna hız verdik. Bütün bir hızla bu soğuk kış günlerinin yaklaştığı zamanımızda kışa göre de koşullanmak suretiyle tüm ihtiyaç malzemelerini karşı tarafa geçirmeye gayret ediyoruz."
HER SMS 5 TL
Sivil toplum örgütlerinin de Türkmenler için yardım kampanyaları düzenlediğini hatırlatan Akar, şöyle devam etti:
"Sivil toplum örgütlerinin de bu konudaki hassasiyetine çok teşekkür ediyoruz. Devletimizde başta olmak üzere bize yardımcı oluyorlar. Bize emanet ettikleri ihtiyaç malzemelerini biz olduğu gibi karşı tarafa geçirip ihtiyaç sahibi olan kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Bundan sonra da karşı da bulunan ve hayat mücadelesi veren kardeşlerimize ulaştırmak üzere, her türlü ihtiyaç malzemesini ayni ve nakdi olarak Türk Kızılayı'na bağışlamalarını istiyoruz. Nakdi bağışlarımız için 2868 numaralı SMS hesabımıza Türkmen yazıp SMS atan kişi, oradaki hayat mücadelesi veren Türkmen kardeşlerimize 5 TL yardım etmiş oluyor. Ayrıca da ayni yardımları da belediyelerden, sivil toplum örgütlerinden, kamuoyu niteliğindeki kuruluşlardan, meslek odalarından bekliyoruz. Türk milletinin merhamet eline güveniyoruz her zaman olduğu gibi bizi ve bizim nezdimizde orada yaşayan veya yaşama tutunmaya çalışan Türkmen kardeşlerimizi yalnız değilsiniz diye arkalarında olmamız gerekiyor."
'KAMPTAKİLERİN SAYISI 15 BİNİ GEÇTİ'
Ahmet Lütfi Akar, Suriye tarafından sınırın sıfır noktasında toplanan Türkmenlerin sayısıyla ilgili bir soru üzerine de şöyle dedi:
"Kendi kurmuş oldukları çadır kentlerde ilk etapta 4 bin 500 kişilik bir grubun geldiğini biliyoruz. Daha sonra da bu 15 bin kişiyi geçti ve bizler de ona göre ihtiyaç malzemelerini dizayn ediyoruz. En kötü senaryoya göre bile onları Türkiye'de misafir etmeye varan bir anlayışla hareket ediyoruz.."

FOTOĞRAFLI