ANKARA– İstanbul seferini yapan Türk Hava Yolları uçağının çeşitli yerlerine bomba yerleştirdiğini söyleyerek Romanya’ya kaçırma girişiminde bulunan Zafer Alcan’ın yargılanmasına başlandı.

“Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” ve “Hava ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma” suçlarından 16 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Alcan, kitaplarının tanıtımı amacıyla eylemi yaptığını belirterek, “Benim yazdığım kitaplar terörizm ve şiddete karşıdır, barışı hedefleyen çalışmalardır. Dolayısıyla kasıtlı olarak eylemi yapmış değilim” dedi. Mahkeme, Alcan’ın tahliye talebi reddetti.

Bakırköy 55 Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına, tutuklu sanık Zafer Alcan ile avukatı katıldı. Kimlik tespitinden sonra sorgusu yapılan Zafer Alcan, TRT Haber Merkezi’nden emekli muhabir olduğunu belirterek, olay tarihinde terör konularında çeşitli kitaplar yazdığını ifade etti.

‘KİTAPLARIM TERÖRİZM VE ŞİDETE KARŞIDIR, BARIŞI HEDEF ALAN ÇALIŞMALARDIR’

Kitapların tanıtımı için beklediği desteği göremediğini belirten Alcan, “Olay tarihinde THY uçağına bilet almıştım. Yolculuk esnasında bir anda aklıma bomba ihbarı yaparak kitaplarımın tanıtımına dikkat çekebileceğim geldi. Uçak İstanbul’a inişe geçtiği tuvaletten çıkmıştım. Birkaç metre ötedeki hostes bana inişe geçtiğimizi ve oturmam gerektiğini söyledi. Ben o anda anlık bir karar ile hostese, ‘uçağın çeşitli noktalarında bomba var, yolculara zarar vermek istemiyorum. Kaptan pilotla iletişime geç, Romanya’nın Bükreş Havaalanı’nda bir bildiri açıkladıktan sonra olayı sonlandıracağım’ dedim. Aslında bomba olayı olmadığı gibi herhangi bir bildiri de hazırlamamıştım. Yaklaşık 20 dakika kadar sonra güvenlik güçleri uçağa girdiler. Ben herhangi bir şekilde direnme göstermedim. Zaten öyle bir amacım da yoktu. Ben güvenlik güçleriyle görüştüğümde de olayın herhangi bir siyasi yönü olmadığını söylemiştim. Benim yazdığım kitaplar terörizm ve şiddete karşıdır, barışı hedef alan çalışmalardır, dolayısıyla kasıtlı olarak eylem yapmış değilim” dedi.

Tanık olarak dinlenen hostes Esra Engin, olayın gerçekleştiği uçakta kabin memuru olarak görev yaptığını belirterek, Ankara’dan kalkan uçağın İstanbul’a inişe geçtiği sırada sanığın tuvaletten çıktığını belirterek, “Yerine geçip oturması için uyardım. Bir anda bağırarak, ‘Uçak benim kontrolüm altındadır, uçağın çeşitli yerlerine patlayıcı maddeler yerleştirdim. Burada tek başıma değilim, kimseye zarar vermek niyetinde değilim’ dedi. Durumu kabin amirine bildirdim, kabin amiri de pilotla iletişime geçti. Sanık benimle ilk konuştuğunda elinde iki adet poşet vardı ancak içinde ne olduğunu bilmiyordum. Sonradan bu poşetlerde kitap çıktığı söylendi. Uçak inişe geçti, TİM içeri girdiğinde sanık herhangi bir direniş göstermedi” dedi.

TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ

Sanığın tahliye talebini reddeden mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Zafer Alcan’ın Türk Hava Yolları’nın 7 Haziran 2015 günlü Ankara –İstanbul seferini yapan uçağına bilet alarak bindiği belirtildi. Uçağın İstanbul’a inişe geçtiği sırada kabin memuruna bağırarak, “Uçağın çeşitli yerlerine patlayıcı yerleştirdim, Romanya’nın Bükreş Havalimanı’nda bir bildiri okuduktan sonra teslim olacağım” dediği, uçağın inişe geçtiği, yaklaşık 40 dakika sonra düzenlenen operasyonla Alcan’ın yakalandığı belirtilen iddianamede, “Alcan, yazdığı kitapların tanıtımı için bu eylemi gerçekleştirdiğini söyledi” denildi. İddianamede Alcan hakkında, “Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” ve “Hava ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma” suçlarından 16 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılamasının yapılması istendi.