BARO, ÜCRETSİZ HUKUKİ HİZMET VERECEK
Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'ndaki zehirlenme şüphesiyle ilgili açıklama yaptı. Baro olarak, zehirlenen askerlere yönelik avukatlardan oluşan bir komisyon kuracaklarını belirten Arslan, şunları söyledi:
"Manisa'daki asker zehirlenmeleri son günler kamuoyunun meşgul ediyor. Bilindiği üzere Manisa'da zehirlenme vakaları 4'üncü defa gerçekleşti. Bu son zehirlenme olayıyla birlikte çok sayıda askerimiz hastanelere kaldırıldı, ilk müdahalelerinin ardından taburcu edildi. Şu anda çok az sayıda askerimizin hastanelerde olduğunu görüyoruz. Bu zehirlenme olaylarıyla ilgili titiz bir çalışma yürütülüyor. Bizler de bu çalışmaları gözlemliyoruz ve izliyoruz. Askerlerle görüşüyoruz ve aileleriyle temas kurmaya çalışıyoruz. İlk etapta asker ve ailelerinden talep geldiği takdirde, biz kendilerine ücretsiz olarak hukuki danışmanlık hizmeti vermeye hazırız. Bu anlamda yasal yollara müracaat edecek olan ya da kendi beyanlarını savcılıklara iletecek olan mağdurlarla ilgili her türlü katkıyı Manisa Barosu olarak kendilerine sunacağız. Avukat arkadaşlarımız bu konuda yardımcı olacaklar."
"SORUMLULUKLARI VAR"
Bu olayda bakanlıkların ve komutanların da sorumluluğu olduğunu görüşünü savunan Baro Başkanı Arslan,  "Bu zehirlenme olaylarının üst üste gelmesi aslında olayın çok iyi bir şekilde derinlemesine araştırılma yapılması gerektiğini gösteriyor. İlk aşamadan itibaren bunun yapılması gerekiliyordu" dedi. KKTC'de de Manisa'dan giden askerlerde benzer olayın yaşandığını belirten Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu haberlerin çıkması, bu zehirlenme vakalarının çok ciddi manada olduğunu gösteriyor. Bu anlamda her ne olursa olsun, bu zehirlenmenin sebebi ne olursa olsun bu askerlerimize yemek sağlayan ilgili şirket, can güvenliğimizden sorumlu askerlerin burada en iyi şekilde vatani görevini yapmasını sağlayacak olan ilgili komutan ve ilgili bakanlıkların da bu olaylarda sorumlulukları vardır. Hiç kimse bu konuda sorumluluğunu başka bir sebep göstererek üzerinden atamaz. Zehirlenme sebebi ne olursa olsun, bu sebebin önceden tahmin edilmesi ya da ilk gerçekleştiği andan itibaren önlemlerin alınması gerekilirdi. Bu kapsamda Manisa Cumhuriyet Başsavcılığımızın yapmış olduğu soruşturmanın sonucunu bekliyoruz. Biz de Manisa Barosu olarak bu olaya hem şikayet dilekçemizi hem de müdahil dilekçemizi sunacağız. Çok yakından takip edeceğiz."
TSK'NIN KENDİ MUTFAĞINI KURMASI ÇAĞRISI
Veteriner Hekimler Derneği Manisa İl Temsilcisi Adnan Serpen ise kışladaki gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için, acilen askeri birliklerin içindeki mutfaklarda TSK'nın kendi personeliyle yemek yapımına başlanmasının gerektiğini belirtti. Sarpen, şunları söyledi:
"Tekrar Genelkurmay Başkanı'nın direktifleriyle çalışacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde tüm Kuvvet Komutanlıklarına hizmet verecek şekilde 'Veteriner Sağlık Dairesi Başkanlığı', bu daire başkanlığına bağlı ülke sathındaki birliklerde 'A ve B' Tipi Gıda Kontrol Müfreze Komutanlıkları' oluşturularak derhal faaliyete sokulmalıdır. TSK'da bu hizmetleri yürütecek şekilde askeri veterinerlik hizmetleri gözden geçirilerek, NATO standartlarına uygun şekilde yapılandırılmalı ve personel ihtiyacı giderilmelidir."

Ersan ERDOĞAN/MANİSA, ()

FOTOĞRAFLI