STK TEMSİLCİLERİ KIŞANAK'I ZİYARET ETTİ
Dün akşam ABD Adana Başkonsolosluğu'nun iftar çadırına düzenlenen saldırının ardından, bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret eden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Diyarbakır'da eski günleri yaşamak istemediklerini söyledi.
Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası (TSO), Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD), Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (DOGUNSİFED), Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği'nin de aralarında bulunduğu 30 STK temsilcisi, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Başkan Vekili Fırat Anlı'yı ziyaret etti. Makam odasında basına kapalı gerçekleşen görüşmeden sonra STK'lar adına konuşan DOGUNSİFED Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, belediyenin iftar çadırına yönelik saldırıları kınadıklarını söyledi.
'BU ŞEHİR ESKİ GÜNLERE DÖNMEK İSTEMİYOR'
Dün gerçekleşen saldırıların, uzun yıllar önce de Diyarbakır'da yaşandığını hatırlatan Bedirhanoğlu, "Bu saldırıların benzerlerine bir kaç şekilde bu şehir yaşıyor. Farklı bir kaos bir ortamı, herhalde bir provokasyon olarak değerlendiriyoruz. Bu saldırıyı da kabul edilemez olarak görüyoruz. Buradaki sivil toplum örgütleri olarak da kınadığımızın altını çizmek istiyoruz. Bu saldırılar ve benzeri saldırılar geçmişte hepimizin hafızasında yer etti. Ve şehir bir daha da geri dönmesini arzu etmediğimiz bir zemine çekilmek isteniliyor. Bunları çok tehlikeli bir girişim olarak görüyoruz. Tabi ki insanlar birilerinin yapmak istediğini beğenmeyebilir. Bunu demokratik şekilde de tepkisini ortaya koyabilir. Ama bunu bir şiddet kullanarak ifade etmesini çok tehlikeli bir girişim olarak görüyoruz. Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri olarak bizler, bir takım değerlendirmeler yaparak bu şehir artık eski günlere dönmek istemiyor. Bir daha böylesi olaylar yaşamak istemiyor ve bu bakımdan toplumda duyarlı her kesimi gerçekten bu tehlikeli gidişe karşı herkesin duyarlı olmaya, sorumluluk sahibi herkesin de görevini yerine getirmesini talep ediyoruz. Hem mülki amirlerin, hem güvenlik güçlerinin, biraz daha hassas davranmasını ve bu noktada da güvenlik zaafiyeti doğurabilecek, toplumda böyle bir algı yaratabilecek bir durumu da gerçekten seyirci kalmamalarını diliyoruz" dedi.
Çözüm sürecinin yarattığı olumlu bir havanın olduğuna işaret eden Bedirhanoğlu, şunları söyledi:
"Bu saldırıda yaralılar var. Bunun soruşturulması, kovuşturulması ve suçluların mutlaka yakalanıp cezalandırılmasını Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri olarak talep ediyoruz. Önümüzdeki günlerde de yetkili tüm mercilerle görüşeceğiz. Bir daha böylesi olayların yaşanmaması noktasında Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri olarak elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğiz. Çözüm sürecinin yarattığı olumlu bir iklim var. Ve bu iklimin kalıcı hale gelmesi, bu iklimin devam etmesi noktasında sivil toplum örgütleri önemli çabalar sürdürüyor. Ve bundan sonra da sürdürmeye devam edecekler. Bu olumlu iklimi zedeleyebilecek, karartabilecek her türlü hareketin, eylemin ve tarzın karşısında olduğumuzu ifade ediyoruz."

FOTOĞRAFLI