- Yarın başlayacak uygulama öncesi lastik bayilerinin önünde yoğunluk oluştu

Haber-Kamera: Enver ALAS, İSTANBUL /

Kış lastiği takma uygulaması, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için yarın başlıyor. Uygulamanın başlamasına saatler kala İstanbul'da lastik bayileri önlerinde yoğunluk oluştu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine yarından itibaren izin verilmeyecek. Yarından itibaren başlayacak uygulama 1 Nisan"da sona erecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 602 lira ceza uygulanacak. Ayrıca bu tarihler arasında şehir içi taşımacılıkta kış lastiği takma uygulaması da Valilikler tarafından yerel sıcaklıklar dikkate alınarak belirlenecek.

BAYİLERDE KIŞ LASTİĞİ TAKTIRMA YOĞUNLUĞU

Zorunlu kış lastiği takma uygulamasının başlamasına saatler kala lastik bayileri önünde yoğunluk görüldü. Kimi sürücüler açlarına ilk kez satın aldığı kış lastiklerini taktırırken kimileri de yanlarında getirdiği kış lastiklerini yaz lastikleriyle değiştirdi.

Kış lastiği taktıran sürücüler, uygulamanın trafikte güvenlik açısından önemine vurgu yaptı. Bazı sürücüler, zorunlu olan olmayan trafiğe çıkacak bütün sürücülerin araçlarına kış lastiği takmasını tavsiye etti.

SÜRÜCÜLER, UYGULAMANIN ÖNEMİNİ ANLATTI

Turiz sektöründe taşımacılık yapan Korkmaz Adıyaman, yaz lastikleriyle kışın trafiğe çıkmanın tehlikeli olduğunu belirtti. Yağışlı havalarda yolun kaygan olduğunu dile getiren Adıyaman, "Kışın, kış lastiği takmayan araçların daha fazla kazaya sebebiyet verdiğini görüyoruz. Kış lastiği varsa daha fazla emniyet içinde gidiyoruz" diye konuştu.

LASTİK BAYİLERİ SATIŞLARDAN MEMNUN

Öte yandan lastik bayi sahipleri de takma zorunluluğu nedeniyle kış lastikleri satışlarından memnun. Beyoğlu'nda lastik bayisi bulunan Mehmet Erkoca, kış lastiği satışlarının uygulamaya saatler kala patladığını belirtti. Erkoca, "Yağışlı havalar için kış lastiğinin zorunlu olması çok önemlidir. Kış lastikleri, yağışlı havalarda aracın kaymasını önlüyor, karlı havalarda iyi bir yol tutuşunu sağlıyor. İstanbul'da yağmur başladı, karın geleceğini de duyan lastikçiye geliyor. Bununla birlikte kış lastiği satışlarımız patladı" diye konuştu.

İnci Acuntaş adlı bir bayi yetkilisi ise son günlerde satışlarda yoğunluk yaşandığına vurgu yaptı.

Acuntaş, "7 derecenin altına düştüğü zaman düz lastik kullanıyorsanız fren mesafesi çok uzuyor. Bu hem sürüş güvenliğini ortadan kaldırıyor hem de kazalara neden oluyor. Bana kalsa tüm araçlara mecburi olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Lastik bayileri önünde bekleyen araçlar

-Kış lastiği takılan araçlar

-Kış lastiklerinden görüntüler

-Lastik bayi sahibi Mehmet Erkoca ile röp

-Sürücüler ile röp

-Turizmci Korkmaz Adıyaman ile röp

-İnci Acuntaş ile röp

-Genel ve detaylar

FEED