Bedir ALTUNOK/KARS, () - HZ. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in 72 arkadaşıyla birlikte, Kerbela’da şehit edilişinin yıl dönümü nedeniyle Kars'ta anma töreni düzenlendi.
Hz. Hüseyin’in 72 arkadaşıyla birlikte Kerbela’da şehit edilişinin yıl dönümü kapsamında Kars'taki Caferiler'in lideri olan merkez Ehlibeyt Işıklı Camii Alimi Seyyid Ahmet Erdem, Kerbela matemi nedeniyle eğlence anlamında hiçbir etkinliğin yapılmadığını ve tamamen yas havasına bürünüldüğünü bildirdi. Kerbala’nın, 'zulme direniş, ağlamak, hüzün' demek olduğunu ifade eden Erdem, Işıklı Camii'ne gelenlere Kerbela'da yaşananlar, Muharrem'in önemi, aşura, mersiye ve sine vurma hakkında bilgi verdi. Erdem, "İslam aleminin gönlünü, kalbini, ruhunu derinden üzen bu hadise aşura günü meydana gelmiştir. Hz. Hüseyin 'Ben ceddimin ümmetini reforme etmek için Kerbela’ya geldim' diyor. Allah şehitlerin ve kanlarının sahibidir. Kerbela’nın üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen, dünyanın her tarafından Müslümanlar Kerbela’ya sahip çıkıyor. Kerbela’da şehit olanların isimlerini çocuklarına veriyor. İslam nüfusun dörtte birinin adları Hüseyin, Hasan, Fatma, Ali ve Zeynep'tir. Hiçbir Müslümanın çocuğunun ismi 'Yezid' değildir" diye konuştu.
Sine okuyan ve vuran kişilerin Hz. Hüseyin’in yasını dile getirdiğini ifade eden Erdem, destelerin sol göğüslerine vurduğunu belirtti. Sine vurarak, "Ey Kerbela, senin acını kalbimizde yaşattık, yaşatacağız" dediklerini hatırlatan Erdem, "Etkinliklerin tek amacı var Kerbela’ların mazlumiyetini dile getirmek. Mersiyede Kerbela’da karşılaşılan dram ve acılar dile getiriliyor" dedi.

FOTOĞRAFLI