Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) eğitim gören öğrencilerin kurduğu ’Zımbırtı’ adlı grup, doğaçlama tiyatro ile kentin sosyal ve kültürel yaşamına katkı sağlıyor.
ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü'nde eğitim gören Çağatay Tan, Murat Akçay, Öykü Candanadam, Giray Ayla, Doğan Bekdoğdu ve Sezer Akçe, ’Zımbırtı’ adıyla doğaçlama tiyatro grubu kurdu. Değişik mekanlarda oyunlar sergilemeye başlayan üniversiteli öğrenciler, kendilerini bu alanda geliştirmek amacıyla çıktıkları yolculukla Çanakkalelileri de ilk kez doğaçlama tiyatroyla tanıştırdı. Pazartesi akşamları 3 TL giriş ücretiyle bir kafede sahne alan ’Zımbırtı’ grubu, 7'den 77'ye izleyenleri kahkahaya boğdu.
Zımbırtı grubunun kurucularından Çağatay Tan, doğaçlama tiyatroda sergiledikleri her oyununun konusunun birbirinden farklı geliştiğini belirterek, “Aslında oyunun konusu ve yönü izlemeye gelen seyirciye bağlı. Sahnede bizi seyirci yönetiyor. Onlar ne derse biz sahnede onu oynuyoruz. Daha önceden çalışılmış ya da metin hazırlanmış değil. Tamamen doğaçlama” dedi.
Oyuncu Murat Akçay ise, okulda yapamadıklarını sahnede yapmak amacıyla bu grubu kurduklarını söyledi. Çanakkale'de böyle doğaçlama tiyatronun olmamasının kendilerini teşvik ettiğini belirten Akçay, “Kente, olmayan birşeyi getirerek faydalı olmak istedik. Sahne aldığımızda oyunun ne zaman başlayıp, biteceği belli değil. Her şey düdüğü elinde tutan grup üyesine ve seyircinin söyleyeceği kelimelere bağlı. Oyunun her bölümü düdük çaldığında başlıyor ve yine düdük çaldığında bitiyor” diye konuştu.

BG (İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)