Mesut MADAN/BURDUR, () - MEHMET Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi'nde, sol ön bacağını kullanamayan bir köpek ile sağ ön bacağını kullanamayan kediye protez bacak takıldı.
Isparta'da yaralı halde bulunan bir köpek ile Burdur'daki yaralı bir kedi, MAKÜ Veteriner Fakültesi'ne getirildi. Yapılan muayenede, sol ön bacağını kullanamayan 8 aylık köpek ile sağ ön bacağını kullanamayan 11 aylık kediye protez bacak takılmasına karar verildi. Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Şengöz Şirin ve ekibi, yaklaşık 3 saat süren operasyonla kedi ve köpeğe özel hazırlanan protez bacakları taktı.
Hayvanların kontrol altında tutulduğunu ve bakımlarının sürdüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Özlem Şengöz Şirin, her iki operasyonu başarıyla gerçekleştirdiklerini belirtti. Kedi ve köpeğin yaralı bacaklarında sinir hasarı bulunduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Şirin, "Normalde yapıldığı gibi bacağın kesilmesini tercih edebilirdik. Fakat 'Neden daha iyi bir yaşama ulaşmasın' diye düşündük ve takma bacak uygulamaya karar verdik. Dünyada sınırlı sayıda uygulanan takma bacak protezini üniversitemizin kliniğinde başarıyla gerçekleştirdik" dedi.
Özel bir merkez tarafından hazırlanan protezler sayesinde kedi ve köpeğin 45 gün sonra bacaklarını rahat şekilde kullanacağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Şirin, her iki hayvanın kontrol altında tutulduğunu söyledi.
ÖZEL TİTANYUM ALIŞIM EKLENDİ
İzmir'de takma bacak protezlerini hazırlayan firma sahibi Ali Gözükara ise protezin kemiğin içine tam uyum sağlayabilmesi için çok özel bir titanyum alaşım hammaddesinden üretildiğini, üzerinde yapışmayı sağlayan özel bir kaplama olduğunu ve yurt dışında yapıldığını kaydetti.

MM(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)