Mehmet AKTARAN / İstanbul, () - İSTANBUL Valisi Vasip Şahin, "Son 10 gün olması hasebiyle Kazlıçeşme veya bir başka yerde bir siyasi parti ya da siyasi olmayan bir faaliyetin izin talep mercii seçim kurullarıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılacağı 30 Mayıs Cumartesi günkü "Fetih Şöleni"nin yapılacağı Yenikapı'daki alanda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte incelemeler yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin, gazetecilerin aynı gün HDP'nin Kazlıçeşme'de yapmak istediği mitingle ilgili tartışmalara ilişkin sorularını yanıtladı.

Vali Şahin, şunları söyledi:

“Tabii ki siyasi partiler mitingler yapacaklardır. Aynı şekilde, siyasi olmayan birtakım toplantılar da açık alanlarda yapılabilecektir. Bununla ilgili mevzuatımız açık bir şekilde düzenlenmiştir. Son 10 gün olması hasebiyle, Kazlıçeşme veya bir başka yerde bir siyasi parti ya da siyasi olmayan bir faaliyetin izin talep mercii seçim kurullarıdır. Bizim 2911'e göre miting alanı belirleme yetkimiz olmasına rağmen, seçim kanunundaki özel hüküm nedeniyle, bu son 10 gün içerisinde bizim yetkimiz de dahil olmak üzere bütün alanlardaki izin verme, karar verme yetkisi ilçe seçim kurullarında... Ve bu nedenle de, biz buradaki siyasi olmayan bir toplantıyı, Fetih Şenliği'nin bile yer tahsisi noktasında İlçe Seçim Kurulu'na müracaat ederek yaptık. Son 10 günde yetkili mercii İlçe Seçim Kurullarıdır. Bahsedilen siyasi partinin il yöneticileri 15 Mayıs'ta bana geldi. Kazlıçeşme ile ilgili taleplerini ilettiklerinde, kendilerine bütün açıklığıyla anlattım. İzin verme ve vermeme yetkisine sahip olmadığımızı söyledim. Onlara İlçe Seçim Kurulu'na müracaat etmelerini söyledim. Bu yollara başvurulmamış veya bu yollardan sonuç alınmamış. Geçen günlerde maalesef Sayın Cumhurbaşkanlığımız ve Valiliğimiz töhmet altında bırakılırcasına, sanki daha önce müracaat edilmiş de izin alınmışçasına bir açıklama yapıldı. Yenikapı'da yapılan mitingin provokatif amaçlı olduğu söylendi. Bu, gerçeklerden çok uzak bir açıklamadır. İlçe Seçim Kurulu müracaat tarihine bakıldığında, 27 Nisan'da müracaat ettiğimiz görülür. Ayrıca 5 Mayıs'ta tekrar teyit etmişiz. İlçe Seçim Kurulu müracaatımızda herhangi bir eksikliğimiz yok. Biz önce müracaat ettik. Onlar müracaat etse dahi, bu yetki son 10 günü içerdiği için İlçe Seçim Kurulları'ndaydı. Ve İlçe Seçim Kurulu karar verecekti. Dolayısıyla böyle verilmiş bir karar da yok. Dolayısıyla biz dünkü açıklama zarureti hissettik. Orada bütün safahatı anlattık."

"MALTEPE'Yİ, BAKIRKÖY'Ü ÖNERDİK"

"Dolayısıyla, bunu başka bir mecraya çekmek, buna başka bir anlam yüklemek ne İstanbul ne Türkiye'nin huzuruna hizmet etmez. Biz herkesi, her kesimi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Biz kendilerine başka alanları da önerdik. Maltepe, Bakırköy gibi. Ama maalesef o konuda da herhangi bir karşılık almadan polemiğe yol açan bir konu ortaya çıktı."

"HERKESİ SAĞDUYUYA DAVET EDİYORUM"

Bir gazetecinin, "Peki toplanırlarsa polis müdahale edecek mi?" şeklindeki sorusuna Vali Vasip Şahin şu yanıtı verdi:

“Tabii seçim kanununa aykırı davranmanın müeyyidesi, aynı kanunda belirlenmiştir. Biz vatandaşlarımızın herhangi bir şekilde huzursuz olmasını istemiyoruz. Bizim için falan siyasi parti veya siyasi görüş fark etmiyor. Biz burada İstanbul'un, İstanbulluların huzurunu sağlamakla görevliyiz. Biz huzuru ve buradaki insanların en ufak bir şekilde rahatsız olmalarını önleyecek tedbirleri alacağız. Bu konuda da yeterli kuvvetimiz vardır. Ve kararlıyız. Herkesi sağduyuya davet ediyorum. Kanunlara, bu konuda alınmış kararlara uymaya davet ediyorum."