Behçet DALMAZ/HAKKARİ, () - HAKKARİ Orman Su İşleri Müdürlüğü ile Cilo Doğa Derneği ekipleri, Irak sınırında bulunan Çukurca İlçesi'nin Kazan Vadisi'nde kaçak avcılarla mücadele için çalışma yaptı. Cilo Dağo Derneği Başkanı Halit Soydan avcılığın tamamen yasaklanması gerektiğini belirterek, "Doğayı katleden insanı da katleder. Bu bir bütündür. Doğa ile barışık olanlarlar, toplumsal alanla da barışık olur. Biz kendi toplumsal barışımızı, ancak doğayla sağladıktan sonra sağlayabiliriz" dedi.
Hakkari'nin bazı bölgelerinde avcıların, yabani hayvan ve keklik avladıkları ihbarı alan Orman Su işleri Müdürlüğü ile Cilo Doğa Derneği'nden 8 kişilik ekip, Çukurca İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kazan Vadisi'nde kaçak avcıların izini sürdü. 2015 yılının kaçak avlanma ile mücadele yılı olarak ilan edilmesinin ardından bölgeye giden ekipler 7 saat boyunca bölgede arama, tarama çalışması yaptı. Ancak herhangi bir avcıya rastlanmadı. Ekipler, kaçak avcılığın yoğun olarak yapıldığı Ağaçdibi Köyü, Valto, Kaval Deresi ve Dağlıca bölgelerinede de yoğun bir çalışma yapacaklarını söyledi.
Cilo Doğa Derneği Başkanı Halit Soydan, Orman Su işleri Müdürlüğü ile birlikte kaçak avcılığa karşı yoğun bir çalışma başlattıklarını anlattı. Soydan, "Bölgemiz, son 30 yıldır bir tahribatla karşı karşıya kalmıştır. Temel nedeni de bir savaş süreci yaşandı. Bölgede bir savaş kültürü oluştu. İnsanlar avcılığı da bir yiğitlik, bir mertlik olarak gördüler. Yalnız şunu göremediler bu avcılık doğayı talan etmektedir, yok etmektedir. Yaşam alanlarımızı kendi ellerimizle yok ediyoruz. Hakkari'nin Zap Vadisi ve Cilo Dağları mükemmel bir doğa alanıdır. Bu alanların korunması, geliştirilmesi gerekiyor. Buna inanıyoruz. Bütün yetkililerin, bütün insanların, bütün yurtsever insanların bu böygeye sahiplenmesini istiyoruz. Doğayı katleden insanı da katleder. Bu bir bütündür. Doğa ile barışık olanlarlar, toplumsal alanla da barışık olur. Biz kendi toplumsal barışımızı, ancak doğayla sağladıktan sonra sağlayabiliriz. Şu an yaptığımız çalışma da bir uyarı niteliğindedir. Avcılığın tamamına karşıyız. Çünkü avcılık bir talan kültürüdür" diye konuştu.
Orman ve Su işleri Müdürlüğü ekibinden Cengiz Yayan ise, Orman ve Su işleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Hakkari il Müdürlüğü ekipleri ise çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini söyledi. Yayan, "Bu çalışmalarımızı Hakkari'de Cilo Doğa Derneği ile yürütüyoruz. Ekolojik dengenin korunması, biyolojik çeşitliliğin korunması ve kaçak avcılıkla mücadale kapmasında çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

FOTOĞRAFLI