Denize açıldıktan sonra kaybolan Mikail Çelik, Serdar Demir, Doğan Demir, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi’yi bulmak için ekipler arama çalışmalarını bugün gece de sürdürdü. Kaybolanların yakınları da arama çalışmalarını yerinde takip etti.Kızılay ekipleri, gece saatlerinde kayıp yakınlarına çadır kurdu; battaniye dağıttı. Ekipler daha sonra da, kayıp gençlerin ailelerine çorba ve çay ikram etti. Bakırköy Belediyesi de, gece-gündüz umutla bekleyişini sürdüren kalabalığın dinlenmesi için olay yerine konteyner getirdi.

"BÖLGENİN BÜYÜK BİR KISMINDA TARAMAYI BİTİRDİK"
Arama çalışmalarını kriz merkezinden yöneten Genç Denizciler Dayanışma Derneği (GEDDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu, "Şu anda mevcut son durum saat 03.10’u gösteriyor. Kazanın meydana geldiği bölgenin büyük bir kısmında taramayı bitirdik; ancak halen eskort bir tekne sürekli bölgeyi taramaya devam ediyor" dedi.

HELİKOPTER, İMRALI ADASI AÇIKLARINDA CAN YELEĞİ TESPİT ETTİ
Çalışmalarını harita üzerinden de anlatan Zamanoğlu, "Sabahleyin havadan inceleme yapan helikopter ile arkasından Sahil Güvenlik botu, İmralı Adası açıklarında can yeleği tespit etti. Can yeleğiyle alakalı doğrulama işlemlerini tamamlamış bulunuyorlar. Bu bölgeye ağırlık verdik. Gece olmasından dolayı ne yazık ki düşük sayıda hareket edebiliyoruz. Zaten helikopterlerimizin de gece kalkış yapması mümkün değil. Ayrıca şu anda arama yaptığımız bölgede gemi trafiği oldukça yoğun. Onlar da herhangi bir bulguya rastlarsa bizimle irtibata geçecekler. Yarın da gemi trafiğinin yoğun olduğu bölgeden güneye doğru Erdek, Kurşunlu ve Bayramdere istikametine doğru arama tarama çalışması yapılması düşünülüyor" diye konuştu.

İLK 72 SAAT ÇOK KRİTİK SÜREÇ
Kritik sürecin devam ettiğini belirten Umur Zamanoğlu, "Umut her zaman vardır. Denizde hiçbir zaman Allah’tan umut kesilmez. Uluslararası arama kurtarma yönetmeliği de aynı şeyi söyler. Başta ilk 72 saat çok kritik bir süreçtir. Bu süreç tamamlanıncaya kadar ümidimizi kaybetmiyoruz" dedi.

Can yeleğinin nasıl kullanılması gerektiğine de değinen Zamanoğlu, "Örnek bir can yeleği, bizim burada gördüğümüz tipte can yelekleri olmaması gerektiği kesin. Çünkü bulunan can yeleğinden tutun da şu anda hali hazırda kullanılan can yelekleri, kullanılabilir bir tipte can yeleği olmadığı görülüyor" şeklinde konuştu.

KAYIP YAKINLARINDAN SUÇ DUYURUSU
Kayıp gençlerin yakınları, avukatlarla birlikte Büyükçekmece Adliyesi'ne gelerek olayla ilgili suç duyurusu dilekçesini teslim etti. Adliye çıkışında basına açıklamada bulunan Mikail Çelik'in ağabeyi İsmail Çelik “ Gerekli mercilere suç duyurusunda bulunduk. Bu kişiler hakkında yasal ne yapılması gerekiyorsa, onun yapılmasını talep ettik. İşletmelerle ilgili suç duyurusunda bulunduk. Yasal prosedür neyse şu anda başlatılmıştır.

ARAMA AÇIKLAMASI
İstanbul Valiliği, Kumburgaz açıklaarında kaybolan 5 genci arama çalışmalarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "17 Ağustos Pazar günü denizde kaybolduğu bildirilen 5 kişinin arama faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam edilmektedir. Arama faaliyetlerine; Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlı toplam 9 bot, 1 helikopter, 1 uçak, 1 kurtarma aracı ve çok sayıda personel katılmaktadır. Ayrıca, STK'lar tarafından da arama faaliyetlerine destek verilmektedir" denildi.

"DONANMANIN İMKANLARI KULLANILSIN"
İlk adımımızı attık bundan sonraki süreç tamamen adalete kalmış bir şeydir. İnanıyorum ki bunlar da bu işin peşini bırakmayacaktır. Bunun daha ötesi olamaz. Burada bir ihmal var. Belediyenin, polisin ve aynı zamanda bu işletmenin. En büyük ihmal budur. Bu ihmaller peşi peşine geldiği için 50 saattir bu insanlara ulaşamıyoruz. Müdahale daha önceden olmuş olsaydı biz belki şu anda çocuklarımızı kucaklıyorduk. Bu devletin bir başbakanı var. Ve Başbakan daha yeni cumhurbaşkanı oldu. Sesimi duyuyorsa yeni bir cumhurbaşkanı ve başbakan varsa bize yardım göndersin. Donanmanın tüm imkanları kullanılsın. 50 saati geçti hala bulunamıyorlar.” ifadelerini kullandı.

"KOORDİNASYON BOZUKLUĞU VARDI"
Yetkilileri olaya geç müdahale etmekle suçlayan Çelik “Her şeyle ilgili koordinasyon bozukluğu vardı. Pazartesi saat 10.00’da bu işlemleri başlatıyoruz. Ama saat 16.00'da başlıyor aramalar. Neredeyse bir gün kaybımız oldu. Sulara kapılan her saat 40 kilometre sürüklediğine göre en az 500 kilometre sürüklemiş insanları nasıl bulacağız?” diye konuştu.

Bir başka kayıp yakını ise “ Aklımızdan bu da geçiyor. İşin siyasi boyutunda değiliz. Renk gözetmiyoruz. Fakat buradaki bölge belediyesinin CHP’li olmasından mıdır AKP’nin buraya el uzatmaması? AKP olsaydı belki bir çok şeyi buraya sefer etmişti. İlgi göremedik. Kendi bastırmamızla bir çok şeyi getirdik buraya.” diye tepki gösterdi.