Latif SANSÜR/ KUŞADASI (Aydın), ()-  AYDIN ve Muğla ili sınırları içinde bulunan Beşparmak Dağları'ndaki (Latmos) dünyada eşi bulunmayan kaya resimlerinin koruma altına alınması için Uluslararası Kaya Sanat Organizasyonları Federasyonu, ilgili bakanlıklarla iletişime geçmeye hazırlanıyor.
Geçen hafta Çin'in güneyindeki Guiyang kentinde, Pekin Kaya Resimleri Akademisi'nin organize ettiği, Uluslararası Kaya Sanat Organizasyonları Federasyonu'nun (IFRAO) kongresinde, Beşparmak Dağları'ndaki binlerce yıllık kaya resimleri ele alındı. Kongreye katılan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) onursal üyesi Dr. Anneleise Peschlow, taş ocaklarının tehdidi altındaki kaya resimlerini anlattı. Dr. Anneleise Peschlow Aydın ve Muğla İli sınırları içindeki Türkiye'nin batı kıyılarının doğal güzellikleri ve arkeolojik bulgular açısından en zengin yerlerinden biri olan Latmos'taki tarih öncesi kaya resimlerini tanıttı. Dr. Anneleise Peschlow, "Çin'e gelen dünyadaki önemli uzmanlardan oluşan bir kitleye Latmos'taki tarih öncesi kaya resimlerini anlatarak bu çok önemli resimler için en büyük tehdit olan maden faaliyetlerinin durdurulmasına destek istedim. Yaptığım sunum ilgiyle izlendi. Sunumdan sonra bir grup uzman, maden faaliyetlerinin yol açtığı tehlikeler konusunda benimle bir toplantı yaptı. Kongre süresince izlediğim sunumlardaki diğer kaya resimleriyle kıyasladığımda, Latmos'taki kaya resimlerinin tek ve benzersiz olduğunu gördüm" dedi.
IFRAO Yönetim Kurulu Başkanı Avustralyalı Robert Bednarik, Fransız Kaya Resimleri Kuruluşu Başkanı Dr. Jean Clottes, Çin'in Kaya Resimleri Araştırma Kuruluşu Başkanı Prof. Zhang Yasha, Hindistan Kaya Resimleri Araştırma Kuruluşu Başkanı Prof. Girijai Kumar, Amerika Birleşik Devletleri'nden Dr. Mavis Greer ve Dr. Anneleise Peschlow'un katılımıyla özel bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda maden faaliyetlerinin Latmos'ta yaratacağı tehlikeler için, Ankara'da ilgili bakanlıklarla temasa geçilmesi yönünde karar alındı.
MİLLİ PARK ÖNERİSİ
Çin'deki kongrede Latmos'taki kaya resimlerinin büyük ilgi gördüğünü öğrendiklerini söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, kaya resimleri için tüm masraflarını kendi bütçesinden karşılayarak Çin'e giden Dr. Anneleise Peschlow'a teşekkür etti. Sürücü, yetkililerin duyarsızlık ve ligisizliğinden yakınırken, "Kilometrelerce öteden Söke-Bodrum yolundan bile görülebilen, Tekerlek Dağ, Kızlar Sivrisi, Karahasan Sivrisi gibi dağın sembolik kayalarından biri olan Eğilmez Kaya tehlike altına girdi. Söke'nin bir mahallesi haline gelen eski Karakaya Köyü, Latmos'ta en yoğun kaya resimlerinin ve en güzel kayaçlarının olduğu bir bölgedir. Bölgede benzersiz kayaçların yanı sıra, tarih öncesi kaya resimleri ve Bizans Dönemi'ne ait arkeolojik eserler bulunuyor. Kurul kararı olmasına rağmen, bir maden şirketi tarafından Eğilmez Kaya bölgesinde bir yol çalışması başlatıldığı görülüyor. Kayanın olduğu alanda maden faaliyeti yapılacağı yönünde yöre insanlarından bilgi aldık. Bu durumun araştırılması için, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne başvurduk. Eğilmez Kaya yol çalışmasının durdurulması için talepte bulunduk. Henüz dünyaya tam olarak tanıtamadığımız, dünyadaki kaya resim sanat uzmanlarının yeni farkına vardığı Latmos'un benzersiz kaya resimlerinin korunması için Latmos'un Milli Park olarak ilen edilmesi gerekiyor" dedi.

FOTOĞRAFLI