İlker AKTAŞ/SAMSUN, () - KURBAN Bayramı öncesinde vatandaşları uyaran Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, "Halkımız hayvanlarını usta kasaplara emanet etsin. Acemi kasaplardan uzak dursun" dedi.
Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde acemi kasaplarla ilgili vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu. Özellikle kurban seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken konulara değinen Başkan Ömür Şen, "Hayvanın küpesinin olması çok önemli. Bu durum hayvanın yasal olduğunu gösterir. Hayvanın boynuzunun kırık, topal ve kulağının kesik olmamasına dikkat edilmeli. Ayrıca kurban kesimi sırasında acemi kasaplardan uzak durulmalı. Hey yıl Kurban Bayramı’nda hastaneler acemi kasaplarla dolup taşıyor. Bunun yanı sıra acemi kasaplar etin mundar olmasına da yol açabilir. Vatandaşlarımız hem kendilerine hem de acemi kasaplara iyilik yapmak için kurban kesiminde usta kasaplar seçsin" dedi.
Eline bıçağını, baltasını alanın 'kasabım' diye ortada dolandığını belirten Başkan Ömür Şen, "O da ekmek parası kazanmak için uğraşıyor. Ancak farkında olmadan hem kendisine, hem de halkımızın malına zarar veriyor. Hayvanın acı çekmesine neden olabilir. Bu da günahtır. Eğer kasap bulmakta sıkıntı çeken vatandaşlarımız olursa bizi arasınlar. Biz kendilerine bu konuda yardımcı oluruz" diye konuştu.
KIYMA ÇEKMEYE TEPKİ
Her Kurban Bayramı’nda kıyma çekimiyle alakalı önemli sorunlar yaşadıklarını da ifade eden Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, şöyle devam etti:
"Bu bizim her bayram yaşadığımız sıkıntı. Kasap olmayan esnaflar, 1 yıldır kullanmadığı paslı kıyma çekme makinesiyle hizmet vermeye çalışıyor. Bakkalından manavına birçok esnaf sokağın ortasına kıyma çekme makinesini atıyor. Yani neredeyse kasaplardan başka herkes kıyma çekme işini yapıyor. Biz bu konuyla ilgili Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe belediyelerindeki birimlerle konuştuk. Onlar da gerekli işlemleri yapacak. Vatandaşlarımızdan ricamız bu konuda duyarlı olsun."

FOTOĞRAFLI