BÜLENT Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, 4112 yaşındaki porsuk ağacın bulunduğu Gümeli Tabiat Anıtı çevresinde tespit edilen 'kara ağaçkakan’ın Zonguldak’ın 305’inci kuş türü olarak kayıt altına alındığını söyledi.
Zonguldak ve çevresinde kuş türlerine yönelik çalışmalar yapan Prof. Dr. Mustafa Sözen, Gümeli Tabiat Anıtı çevresinde görülen kara ağaçkakanın 305’inci kuş türü olarak '2017 yılı Kış Ortası Su Kuşu Sayımları' çalışmasında kayıt altına alındığını söyledi. 2007 yılından beri ekibiyle kuş türleri üzerinde yaptıkları çalışmalarda 105 kuş türünü tespit ederek envantere kaydını sağladıklarını söyleyen Prof. Dr. Sözen, şöyle dedi:
"Zonguldak, Türkiye’deki iller sıralamasında kuş çeşitliliği bakımından ilk 10’da yer almaktadır. Kentte, bu kadar fazla kuş türünün bulunmasının sebepleri dağ, deniz, akarsu, orman ve göl gibi çeşitli ekosistemleri barındırması ve Karadeniz üzerinden göç eden pek çok kuş türünün göç yollarının üzerinde olmasıdır. Daha önce yapılan çalışmalarda Türkiye’de ilk kez kara ördek, paçalı şahin ve çöl ötleğeni Zonguldak’ta fotoğraflanmıştır. En son çaprazgaga kuşu 304’uş türü olarak kayda geçmişti. Şu anda en son gözlemlediğimiz ve tespit ettiğimiz kara ağaçkakan Zonguldak’ın 305’inci kuş türü olarak kayda geçti."

FOTOĞRAFLI