MUĞLA'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'nde yaşayan ve ömrünü yörede yaşayan caretta carettaların korunmasına adayan 'Kaptan June' olarak tanınan gönüllü İngiliz çevreci June Haimoff, yedinci kitabı 'Kaptan June ve Dalgalar'ı düzenlediği bir toplantıyla tanıttı. Yunan Adaları'ndan teknesiyle Dalyan'a gelişi, Dalyan'ın doğası ve caretta carettaları anlatan ve 15 liradan satışa çıkartılan kitabın satışından elde edilen gelirin Haimoff'un kurucusu olduğu vakfa aktarılıp, caretta carettalar için harcanacağı bildirildi.
Şu anda 93 yaşındaki İngiliz June Haimoff, Londra'da ünlü bir petrol mühendisinin kızı olarak dünyaya geldi. Bir zamanlar dünya jet sosyetesinde boy gösteren June Haimoff ilk kez 1975'te teknesiyle uğradığı Dalyan'a hayran kaldı. Haimoff 1986'daki gelişinde bir daha ülkesine dönmeyip, Dalyan'a yerleşti. İztuzu Plajı'nda bir barakada ve teknesinde yaşamaya başladı. Gençliğinde opera şarkıcısı olmak için müzik, dans ve bale okuluna gidip, yağlı boya resme merak salan Dalyanlılar'ın 'Kaptan June' olarak tanıdığı Haimoff, bir çevre gönüllüsü olarak ömrünü Dalyan'da yaşayan deniz kaplumbağalarının korunmasına adadı.
1966 model Volkswagen'i ile halen Dalyan sokaklarında dolaşan Haimoff, ilerleyen yaşına rağmen bilgisayar kullanıyor, internette sörf yapıyor, e-posta atıyor, gündemi takip ediyor. Caretta carettaların yuvalama alanı olan İztuzu Sahili'ne yapılması düşünülen oteli, düzenlediği kampanyayla dünyaya duyuyurup, kamuoyu oluşturarak projeden vazgeçilmesini sağladı. Kaptan June, bu mücadelesini 2002 yılında İngiltere'de yanınlanan ilk kitabı olan 'Captain June and the Dalyan Turtles' ile taçlandırdı. Kitap aynı yıl Türkiye'de de Remzi Kitabevi 'Kaptan June ve Kaplumbağalar' adıyla yayınlandı. Kendi adını taşıyan Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı'nı da kurup, halen başkanlığını yapan Haimoff, daha sonra 'Üniversitelilerin Caretta Nöbeti', 'Caretta Carettayı Dalgıçlar Kurtardı', 'Kaptan June ve Dalgalar' ve İngiltere'de yanınlanan , 'Makes waves', 'Breakfast wıth Kaptan June', 'The Advantures Of Lola The Cat That Can' isimli 6 kitap daha yazdı.
Kaptan June, bu kitaplardan en son yazdığı ve yeni piyasaya çıkan 275 sayfalık 'Kaptan June ve Dalgalar'ın tanıtımını Dalyan Resort & Spa Hotel'de yaptı. Yunan Adaları'ndan teknesiyle Dalyan'a gelişi, Dalyan'ın doğası ve caretta carettaları anlatan kitap 15 liradan satışa çıktı.
Nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların korunması için yaptığı çalışmalar nedeniyle İngiliz Kraliyet Ailesi tarafından "Kraliyet Nişanı" da verilen Kaptan June, kitaplarının satışından elde edilen gelirin büyük bir bölümünü kurucusu olduğu vakfa bıraktığını belirtip, "Bu paralarla bölgede kaplumbağaların korunması için bir çok çalışma yapıyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde çalışmaya devam edeceğim" dedi.

FOTOĞRAFLI