Özgür ARSLAN/İSTANBUL, () DİSK Genel Başkanı Kani Beko, geçen yıl 1 Mayıs'ta İstanbul'da yaşanan olaylar nedeniyle "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri
yürüyüşüne kışkırtma" suçlamasıyla haklarında dava açıldığını belirterek, "İşçileri, emekçileri 1 Mayıs'ta Taksim'e çağırmak değil bunu engellemek suçtur" diye konuştu.
Şişli'deki DİSK Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, dönemin TMMOB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir Aktan ve kendisi hakkında, İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldığını söyledi.
Davanın 6 Şubat'ta 28. Asliye Ceza Mahkemesinde görüleceğini kaydeden Beko, kendilerine 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ederek "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlamasında bulunulduğunu kaydetti.
Kani Beko, "Mücadele ederek kazandığımız 1 Mayıs alanımızı savunmak görevimizdir" ifadelerini kullandı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin konuyla ilgili toplantı ve gösteri yapma hakkının, gösterinin yapılacağı yeri belirlemeyi de kapsadığını belirten kararını örnek gösteren Kani Beko asıl suçu Taksim'i 1 Mayıs'a kapatanların işlediğini savundu.
Beko " AKP hükümeti tüm mahkeme kararlarına ve üç yıl boyunca hiçbir olumsuz durum yaşanmamasına rağmen 1 Mayıs'ta Taksim'i yasaklayarak suç işlemiştir. İşçileri, emekçileri 1 Mayıs'ta Taksim'e çağırmak değil bunu engellemek suçtur" dedi.
Kani Beko ayrıca işçilerin Taksim'e çıkışının engellenmesine dayanak olarak gösterilen polise taşlı saldırının sivil polisler tarafından yapıldığını iddia ederek olay günü çektikleri fotoğrafları gösterdi. 

 Beko, " Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarını engellemek için bir bahane gerekiyordu; 'İşçiler polisi taşladılar. Ondan dolayı da biz işçilerin Taksim'e çıkışını engelledik' Bahane buydu. Oysaki orada işçiler değil sırtlarında içi taşla dolu dolaşan sivil polisler taşlı saldırıda bulundu. Ben kendi gözlerimle gördüm" şeklinde konuştu.

(FOTOĞRAF)