Uğur CEBECİ, İsviçre'nin Payerne kentinden yazıyor
DÜNYANIN sıfır yakıtla uçan ilk dört motorlu uçağı Solar Impulse, dünya turuna çıkıyor. Güneş enerjisi ile çalışan uçak, daha önceki testlerde İspanya'dan Fas'a, sonrasında ise ABD'deki testlerde San Fransisco'dan New York'a kadar güneş enerjisi ile uçma başarısı göstermişti.
Mart ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dhabi'den kalkacak olan Solar Impulse, iki pilotun dönüşümlü olarak uçmasıyla 5 ayda dünya turunu tamamlayacak. Aralarında Fransız havacılık devi Dassault Systems'in de bulunduğu 90 şirketin desteklediği bu proje, gelecekte sadece güneş enerjisi ile uçacak, çevreyi kirletmeyecek yeni nesil uçaklar için ciddi bir başlangıç modeli olarak kabul ediliyor.
150 MİLYON DOLARLIK PROJE
Hazırlık çalışmaları 15 yıl süren ve yaklaşık 150 milyon dolara mal olan proje ile elde edilen teknoloji önce çok yüksekte uçan pilotsuz uçaklara uygulanacak. Bu uçaklar aynı zamanda düşük maliyetler sunarak uyduların yerini alıp telekominikasyon alanında da bir devrin yapacak.
Üzerindeki güneş panelleri sadece saç teli kalınlığında 17 bin 248 adet güneş hücresi taşıyan uçağın gövdesi kompozit malzemeden imal edildi. Tam 50 kilogramlık bu gövde havacılık tarihinde bir ilk. Kanat açıklığı 70 metre olan uçak, Jumbo Jet yolcu uçağından bile daha geniş kanatlara sahip. Toplam ağırlığı ise bin 600 kilogram.
İKİNCİ UÇAK İMAL EDİLİYOR
İsviçre'de Payerne kenti yakınlarındaki askeri üste Solar Impulse ile tanıştım. Uçağı, daha önce balonla 20 gün boyunca hiç inmeden dünyayı dolaşan rekortmen pilot Bertrand Piccard anlattı.
Wright Kardeşlerin ilk uçağı uçururken yepyeni bir teknoloji denediklerini söyleyen Piccard, "Balonda dünyayı dolaşırken aklımdaki tek düşünce balonun sıcak kalmasını sağlayan gazın ne zaman biteceğiydi. İndiğimde aklıma tek gelen 'Bir gün yakıtsız bir uçak yapmalıyım' düşüncesi oldu. Sonrasında bu proje doğdu. Biz de yeni bir teknoloji ile havacılıkta boyut değiştirmek istiyoruz. Aslında bu hafif teknolojinin geçmişi Mısır uygarlığına kadar uzanıyor" dedi.
Geleceğin elektrikli motorda olduğunu belirten Piccard, "Hemen yarın 200 kişilik uçaklar elektrikle uçacak diye bir şey olmayacak. Ama 10 yıl sonra 50 kişilik uçakların kısa menzilli uçuşlarda bu teknolojiyi kullanacağına inanıyorum. Solar Impulse ile çok önemli teknolojiler ortaya çıktı. Bu havacılık için yeni bir boyut oluşturacak" diye konuştu.
HANGİ ROTAYI İZLEYECEK
Uçuş toplam 5 ay sürecek. İki pilot dönüşümlü olarak uçacak. Projenin CEO'su olan André Borschberg, İsviçre Hava Kuvvetleri'nden emekli bir jet pilotu. Eşi de Türk. Uçak Abu Dhabi'den Mart ayında havalanacak. Denemelerin ardından kullanılacak ikinci uçağın imalatı ise tamamlanmak üzere. Solar Impulse, sonrasında Hindistan, Çin, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, İzlanda, İngiltere, İspanya, Fas ve Mısır rotalarını izleyerek 5 ay içinde kalktığı nokta olan Abu Dhabi'ye ulaşacak.
Enerjisini sadece güneş enerjisinden alan ve kanat üzerindeki özel paneller yardımı ile toplayan uçak, dört adet motora sahip. Elektrik gücü ile çalışan bu motorlar toplam 70 beygir güç üretiyor. 7 bin metre yüksekliğe kadar çıkabilen Solar Impulse, havada en çok saatte 140 kilometre hızla uçabilecek. Uçaktaki bataryaların toplam ağırlığı ise 640 kilogram.