Ümit KOZAN/ ANKARA, ()- TÜRKİYE Çerkeslerinin en geniş örgütlenmesi olan Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun (KAFFED), 7. Genel Kurulu Ankara'da yapıldı. Genel Kurul'da konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Rusya ile Türkiye arasındaki gerginliğe değinerek, "Başta siyasetçiler olmak üzere herkes sağduyulu olmalı. Aklı selim olunmalı" dedi.
Değişik illerden gelen dernek temsilcileri Ankara’da TES-İŞ Sendikası Konferans Salonu’nda bir araya geldi. Genel Kurul’a CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan ile yurt dışından Çerkes dernek temsilcileri katıldı. Genel Kurul’da önümüzdeki süreçte TBMM’de görüşülmesi dile getirilen yeni anayasa çalışmaları ile Türkiye ve Rusya arasında yaşanan uçak krizi de görüşüldü. KAFFED Başkanı Yaşar Arslankaya, temel hak ve özgürlüklere dayanan, evrensel normlara uygun, sivil, çağdaş bir anayasanın yapılması gerektiğini aktarırken, Türkiye ve Rusya arasındaki krizin ise bir an önce çözülmesi gerektiğinin önemine değindi.
ÇAĞDAŞ ANAYASA İHTİYACI VAR
Türkiye’nin demokratik, sivil, özgürlükçü, tek kişi vesayetinden arınmış bir çağdaş anayasaya ihtiyacı olduğunu aktaran CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, şöyle devam etti:
"Anayasa’da Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan hepimiz eşit haklara sahip, eşit hukuku paylaşan, eşit birer cumhuriyet vatandaşı olarak tarif edileceğimiz şekilde değerlendirilmek istiyoruz. Böyle bir sürecin gerçekleşmesi için samimiyet gerekiyor. Tek kişinin her şeye rehber olması, herşeyi kendi vesayeti etrafında tarif edeceği kurumlar olmaktan çıkartması gerekiyor. Hedefimde kimse yok. Umarım böyle bir süreç Türkiye’de daha sağlıklı bir toplum yapısı oluşturmasını, birlikte yaşamayı özendiren, kardeşliği pekiştiren bir süreci oluşturur" dedi.
Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlik ile ilgili de konuşan Koç, "Son günlerdeki gelişmelerle ilgili olarak başta siyasetçiler olmak üzere herkes sağduyulu olmalı. Aklı selim olunmalı, hiç kimsenin çıkışlarının arkasında getireceği tahribatı hesaplamadan bu çıkışları yapmaması gerekir. Rusya Federasyonu ile çok yönlü ilişkilerimiz var. Ticari, kültürel, son dönemlerde Kafkas cumhuriyetleriyle olan ilişkiler, kültürel bağlamda iki toplum arasında kurulan ilişkiler, bütün bunların zarar göreceği bir süreci engellemek hepimizin görevi" diye konuştu.
KAYBETTİĞİMİZ YILLARI TELAFİ EDELİM
Temel hak ve özgürlüklerin daha fazla elde edilmesi, korunması amacıyla sivil, özgürlükçü, eşit yurttaşlığa dayanan bir anayasa yapılması gerektiğine vurgu yapan AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, "Yeni bir sivil anayasanın gerekliliği konusunda bir irade ortaya kondu, maalesef 1982 yılından bu yana olumlu bir adım atılamadı. 26. dönemde inşallah geçmişteki kaybettiğimiz yılları da telafi edecek şekilde bize yakışır, sivil, özgürlükçü, eşit yurttaşlığa dayanan anayasa metninin hazırlanmasına imkan sağlanır. İnşallah bu yeni anayasa içinde de Çerkeslerin bireysel, toplumsal, sosyal haklarının daha garanti altına alındığı bir metin olarak karşımıza çıkar.
Bugün yeni anayasa tartışmalarının, geçmişte pek çok vesayeti, millet iradesine konulan ipoteği bir bir kaldırmak amacıyla AK Parti iktidarının yapmaya çalıştığı yeni anayasada olumlu adım atılması beklenirken, bunu sadece bir insanın vesayetinin kuvvetlendirilmesine indirgenerek bu olumlu adımın baştan engellenmeye çalışılması çok olumlu olmaz” şeklinde konuştu. Rusya ile gerginliğe de değinen Alparslan, “Bugün bir takım sıkıntıların yaşandığı Rusya ile olan ilişkilerde dostane çözümlerin bulunması arzularken, vatanın, sınırın, hududun, istiklalin ne olduğunu en iyi bilen halklardan biriyiz. İsteğimiz çok eski tarihlere dayanan ilişkilerimizin dostane bir şekilde çözümün en kısa zamanda gerçekleşmesidir" dedi.

FOTOĞRAFLI