AVRUPA Parlamentosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi ve aynı zamanda Azerbaycan Milletvekili Ganira Pashayeva, kadına şiddeti önlemek için Türk gençlerine Dede Korkut Destanı'nı yeniden okutmak gerektiğini söyledi.
Bir dizi ziyaret ve konferans için Türkiye'ye gelen Ganira Pashayeva, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni (AGC) ziyaret etti. Cemiyet girişinde Başkan Mevlüt Yeni ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Pashayeva, basın müzesini gezdi. Müzeye hayran kalan Ganira Pashayeva, ardından yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın 23 yıl önce işgal ettiği topraklardan hala çekilmemesini eleştirdi. Ermenilerin 20 binden fazla insanı katlettiğini kaydeden Pashayeva, “100 binden fazla insan da sağlığını kaybetti. 1 milyon insan da göç etmek zorunda bırakıldı. İnsanlık tarihinin en büyük katliamlarından birinin yaşandığı Hocalı Katliamı'nı dünya gündeminde tutmak gerektiğini düşünüyorum" dedi.

GAN TURALI BOYU'NU ÖRNEK GÖSTERDİ

Ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milletvekili Pashayeva, Türkiye'de kadına şiddet konusundaki düşüncelerini anlattı. “Siz benim en hassas noktama değindiniz. Kadın milletvekiline bunu sorarsanız 1 saat durmadan konuşur" diyerek sözlerine başlayan Pashayeva şunları söyledi:

“Türk toplumunun gençlerine Dede Korkut Destanı'nı yeniden okutmamız gerekir. Çünkü Dede Korkut Destanı'nda aslında Türk toplumunda kadının yeri o kadar güzel anlatılıyor ki, kadına ne kadar çok önem verilmesi o kadar önemle anlatılıyor ki. Orada Gan Turalı boyun söylediği söz çok önemli. 'Benim öyle bir kızla evlenmem gerekir ki, düşmanın üzerine beraber gidecek biri olmalı' demiştir. Yani bir cesaretli kadın modelini ortaya koymuştur. Bu söylemler, bir kadının çocuğunu büyütmesinden tutun da toplumun kalkınmasına büyük katkı sağlamaktadır. Ben diyorum ki, yeniden Dede Korkut Destanı'nı gençlerimize okutalım. Kadının toplumdaki rolünü daha da iyi görsünler."

ŞİDDETE MEYİLLİ İNSANLAR RAHAT BIRAKILMAMALI

Kadına şiddet konusunda toplumların daha çok çalışması gerektiğini vurgulayan Ganira Pashayeva, şöyle dedi:
“Böyle acımasız olaylar olduğu zaman buna çok ciddi tepki vermemiz lazım. Çevremizde böyle şiddete meyilli insanlara rahat bakılmaması gerekir. O yüzden hem Azerbaycan'da, hem Türkiye'de değil, dünyanın her yerindeki kadına şiddete dur dememiz gerekiyor. Bunun için de daha çok çalışmalıyız. Kadına şiddet konusunda aydın erkeklerimizin desteğini daha çok bekliyoruz. Kadınlar, erkeklerle beraber daha ciddi şeyler yapabilir. Kadına şiddet konusunda sonuçlar yerine, nedenlerin üzerine gitmek gerekiyor ki sonuç o aşamaya varmasın. Daha çok analiz yapmamız lazım. Daha çok hangi konularda çalışmalar yapmak gerekiyor."
AGC Başkanı Mevlüt Yeni ise kadına şiddet konusundaki mücadelede erkeklerin daha çok yer alması gerektiğinin altını çizdi. Konuşmaların ardından karşılıklı hediyeler verildi.