BURSA’daki Uluabat Gölü, Kocaçay Deltası ve İznik Gölü’nde sulak alanlarında yaşayan kuşların sayımı yapıldı. Kaçak avlanmanın önüne geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2'nci Bölge Bursa Şube Müdürlüğü ekipleri daha önce 85 bin olan kuş sayısının 91 bine ulaştığını belirledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2'nci Bölge Müdürlüğü ile Doğa Araştırmaları Derneği üyelerinden oluşan 12 kişilik ekip, 2016 yılı kış ortası su kuşu sayımlarına başladı. Bursa’da 50’ye yakın noktadaki sulak alanlarda yaşayan kuşlar saydı. Dürbünle tek tek incelenen ve fotoğraflarla kayıt altına alının kuşların türleri tespit edildi. Günlerce yapılan sayımı ardından bütün kuşların türleri ve yaşadığı iklim koşulları kayıt altına alındı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı II. Bölge Müdürlüğü Bursa Şube Müdürü Ekrem Terzioğlu, Ramsar Sözleşmesi ile uluslararası koruma statüsüne sahip olan sadece Uluabat Gölü Sulak Alanı’nda yürütülen koruma faaliyetleri sonucunda su kuşu popülasyonlarında artış kaydedildiğini söyledi. Terzioğlu, şöyle dedi:
"Göllerimizde bazı bilinçsiz avcılar sebebiyle kaçak avlanma yapılıyordu. Aldığımız önlemler sayesinde kazak avlanmaların önüne geçtik. Örneğin Uluabat Gölü’nü 24 saat izleyebileceğimiz şekilde güvenlik kamerası yerleştirdik. Kaçak avlanma olduğu zaman hemen kameraya takılıyor ve biz gidip müdahale ediyoruz. Son yıllarda aldığımız sıkı tedbirler çerçevesinde kaçak avlanma çok düşük seviyelere indi. Bunu da kuş sayılarının artışından görüyoruz zaten."
Sayımlara katılan Doğa Araştırma Derneği görevlileri, yapılan kuş sayımlarında Uluabat Gölü'nde geçen yıl 85 bin olan kuş sayısının bu sene 91 bine ulaştığını söyledi.

FOTOĞRAFLI