Ali AKSOYER/İSTANBUL () İSTANBUL, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli bölümü İzmir Körfez Geçiş Köprüsü inşaatında kopan “Cat Walk” (kedi yolu) yeniden yapıldı. İki yaka arasında 330 bin metre ince kablodan oluşacak ana taşıyıcı kablonun yapımına geçilirken, köprünün ışıklandırılmasıyla İzmit körfezi inci gerdanlığına kavuştu. İstanbul-İzmir arası 3,5 saatte inmesini sağlayacak dev projenin, yılda 650 milyon dolarlık bir tasarruf sağlaması planlanıyor.
“KEDİ YOLU” TAMAMLANDI
Köprü kulelerinin tamamlanmasının ardından iki yaka arasında ana kablo döşenmesi için çalışmalar geçtiğimiz Şubat ayında başlamıştı. Kılavuz kablo çekilmesinin ardından ana kablo döşenmesi için kurulan kedi yolu, geçtiğimiz Mart ayında meydana gelen kaza nedeniyle kopmuş ve İzmit Körfezi'nin bir süre gemi trafiğine kapatılmasına neden olmuştu. Japonya’dan gelen uzmanlar tarafından kopan kedi yolu yerinden indirilmişti. Geçtiğimiz aylarda yeniden yapımına başlanan kedi yolu tamamlandı. Toplam uzunluğu 6 bin metre olan kedi yolunun tamamlanmasının ardından taşıyıcı ana kablonun yapımına geçildi.
ANA KABLO DÖŞENMEYE BAŞLANDI
İki yakayı birleştirecek tabliyeleri taşıyacak olan ana kablo toplam 330 bin metre ince çelik kablodan oluştuğu belirtildi. Kablonun yerine yerleştirilmesinin ardından tabliyeler deniz yoluyla köprünün bulunduğu yere getirilerek dev vinçlerle yerine çekilecek.
KÖPRÜ IŞIKLANDIRILDI
Öte yandan kedi yolunun tamamlanmasının ardından yapılan ışıklandırma çalışmaları da tamamlandı. Önceki günden itibaren ışıklarını her gece yakan İzmit Körfez Geçiş köprüsü muhteşem bir görsel şölen sunmaya başladı. Köprünün ışıklandırılmasıyla İzmit körfezi İnci gerdanlığına kavuşmuş oldu.
433 KİLOMETRELİK PROJE
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil ) Otoyolu Projesi, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 433 kilometreyi kapsıyor. Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde 12, Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesiminde ise 2 olmak üzere toplam 14 betonarme viyadükte çalışmaların devam ettiği projede, Gebze-Bursa arasındaki 6 adet viyadük tamamlandı. Bu projenin en önemli ayaklarından biri olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü inşaatında çalışmalar aralıksız sürüyor. 254 metreye ulaşan köprü kuleleri 88 çelik bloğun birbirine kaynaklanmasıyla yapıldı. Bu parçaların her birinin 350 tonla 170 ton arasında değişen ağırlıkta olduğu belirtildi.


2016 MART SONUNDA KÖPRÜ AÇILIYOR
Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 85, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde ise yüzde 76, Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesiminde yüzde 47 olmak üzere dev projenin tamamında yüzde 46 fiziksel gerçekleşme sağlandığı belirtildi. 2015 yılı sonu itibariyle karayolunun Altınova – Gemlik kesiminin, 2016 yılı Mart ayı sonunu kadar İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün yapım çalışmalarının tamamlanarak trafiğe açılması planlanıyor.

DÜNYANIN 4. BÜYÜK KÖPRÜSÜ OLACAK

Toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün orta açıklığının 1500 metre olacağı ve dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprü olacağı belirtildi. Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, şu anda körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. 1.1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilen İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü'nden geçiş bedeli ise 35 dolar artı KDV olacak. Proje tamamlandığında şu an 8-10 saat süren İstanbul-İzmir yolunun 3,5 saatte ineceği ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.
(FOTOĞRAF)