İZMİR'de, işitme ve konuşma engelli İbrahim İbiş, ortaokulu bitirince, normal öğrencilerin devam ettiği liseye kaynaştırma öğrencisi olarak gönderilmek istendi. Buna itiraz eden baba İlhami İbiş'in mücadelesi ise, kentteki önemli eksikliği ortaya çıkardı. İlk ve ortaokulu kentte okuyabilen bu tür engelli öğrenciler için lise düzeyinde eğitim kurumunun bulunmadığı öğrenildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi ise, son iki yıldır lise eğitiminin zorunlu hale gelmesiyle bu tür sorunlar yaşamaya başladıklarını, önümüzdeki günlerde yeni bir okul açma fikrini bakanlığa ileteceklerini dile getirdi.
Uzaktan akraba olan İlhami İbiş ile Menekşe İbiş'in evlenmesinin ardından ilk çocukları sağlıklı dünyaya geldi. Ancak ikinci çocukları olan İbrahim İbiş dünyaya geldikten sonra işitme ve konuşma engelli olduğu belinlendi. Ailenin yıllarca sürdürdüğü mücadeleye rağmen, İbrahim İbiş'in rahatsızlığı tedavi edilemedi. İbrahim'den iki yıl sonra dünyaya gelen kız kardeşi Rabia İbiş'in de aynı şekilde engelli olduğu ortaya çıktı. İlhami İbiş ile eşi, yılmayıp özürlü de olsa çocuklarının iyi bir eğitim almaları için mücadele etti. Zekalarında hiçbir gerilik olmayan İbrahim İbiş, kardeşi ile Tülay Aktaş İşitme Engelliler Okulu'nda başarıyla eğitim gördü. İbrahim İbiş, okulundan bu yıl mezun oldu.
DÜZ LİSEYE KAYIT YAPTIRILDI, GERÇEK OKTAYA ÇIKTI
Aile, okulların kapanmasıyla birlikte lise eğitimini de almasını istedikleri İbrahim İbiş'e uygun okul bulunması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne müracaat etti. Bir süre sonra Milli Eğitim Müdürlüğü görevlilerince, İbrahim İbiş'i evinin yakınındaki normal öğrencilerin devam ettiği liseye kaynaştırma öğrencisi olarak kaydettikleri bilgisi aileye verildi. Bunun üzerine baba İlhami İbiş, oğlunun bu okulda eğitim görmesinin hiçbir anlamı olmayacağını, aksine psikolojisinin olumsuz yönde etkileneceğini belirterek buna itiraz etti. Babanın itirazı üzerine İzmir'de lise düzeyindeki bu öğrenciler için okul bulunmadığını söyleyen milli eğitim yetkilileri, İlhami İbiş'e oğlunu başka bir ildeki liseye yatılı olarak gönderebilecekleri önerisinde bulundu.
Özürlü oğlunu okutmak için verdiği mücadele ile İzmir'deki bu tür bir eksikliği ortaya çıkaran İlhami İbiş, "Benim oğlum gibi çok öğrenci var. Bunları normal liseye gönderiyorlar. İyi de o lisede bu çocuklar ne eğitimi alacak. Boş boş gidip gelecekler. Normal çocukların arasında ne öğrenebilirler? Aksine psikolojileri bile bozulur. O yüzden ben çocuklarımız için bir an önce bir okulun tahsis edilmesini istiyorum. Çünkü aynı sorunu önümüzdeki yıl kızım içim de yaşayacağım" dedi.
SORUN İKİ YILDIR ORTAYA ÇIKTI
İzmir'de engelli öğrencilere lise eğitimi verilen okul bulunmadığını doğrulayan İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi ise son iki yıldır 4+4+4 sisteminden dolayı lise eğitiminin zorunlu hale gelmesiyle bu tür sorunlar yaşamaya başladıklarını, önümüzdeki günlerde engelliler için lise düzeyinde eğitim merkezi açma fikrini Bakanlığa ileteceklerini dile getirdi.

FOTOĞRAFLI