TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Türkiye'de gençlerin Che Guevara'ya ilgi duymasını, üzerinde fotoğafı olan tişörtler giymesini eleştiren ve Che için kullandığı "Katil ve eşkıya" sözlerine İzmir'den tepki geldi. İzmir'de CHP'nin düzenlediği alternatif 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamasına bazı gençler Che Guevara tişörleri ile geldi. Törende konuşan CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven de Che'ye dil uzatan, karalayan siyasetçileri kınadı.
CHP İzmir İl Örgütü'nün resmi törenlerden ayrı düzenlediği 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama töreni Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleşti. Törene, CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Aytun Çıray, Özcan Purçu, Tacettin Bayır ve Murat Bakan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları ve partililer katıldı. Şehitler için yapılan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Ardından CHP İl Başkanı Ali Asuman Güven ve CHP'li yöneticiler Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.
CHE TİŞÖRTLÜ GENÇLER ATATÜRK ANITI'NDA
30 Ağustos Zafer Bayramı törenine üzerlerinde Che Guevera resmi olan tişörtler bulunan gençler de katıldı. Bazı CHP'lilerin de Che tişörtü giydiği tören devam ederken, bu gençler Atatürk Anıtı'nın kaidesine çıktı. Che tişörtlü gençler ellerindeki Türk bayrağı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun resmi bulunan bayrakları sallayarak, "Türkiye'nin gururu Kılıçdaroğlu" sloganı attı. Che tişörtlü gençleri, partililer alkışladı.
"BİLGİSİZLİK VE CEHALETLERİNİ GİDERMELERİNİ DİLİYORUM"
CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven de yaptığı konuşmada, adını söylemeden TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı eleştirdi. Güven, Che Guevara'nın Türkiye'nin ulusal kurtuluş savaşından da ilham alan, Güney Amerika halklarının sembolü haline gelmiş, dünyanın yetiştirdğii en büyük devrimcilerden biri olduğunu söyledi. Güven, "Che Guevara'yı saygıyla anıyoruz. Ona haksız dil uzatan, karalayan siyasetçileri de huzurlarınızda kınıyorum. Bilgisizliklerini, cehaletlerini bir an önce gidermelerini diliyorum" dedi.
30 AĞUSTOS EN BÜYÜK KAHRAMANLIK DESTANI
İl Başkanı Güven, 30 Ağustos zaferinin tarihte yazılmış en büyük kahramanlık destanı olduğunu söyledi. Ebedi ve tek başkomutan olduğunu söylediği Musatafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 30 Ağustos'ta zafere imza attığını belirten Güven, "Böyle bir zaferi yaşamamızda, dünyada bağımızlığı, vatanı uğruna emparyelizme karşı ilk ve en büyük mücadeleyi veren ulus olarak anılmamızda en büyük pay hiç kuşkusuz Anadolu'nun yiğit evlatlarınındır. Hem Kurtuluş Savaşı hem terörle mücadelede, içimizdeki hainlerin demokrasimize karşı yapmaya çalıştıkları darbeyi önelemek için canlarını ortaya koyan şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Minnetlerimi sunuyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu.
Ülkeyi kurtarmış, cumhuriyeti, laik düzen ve demokrasiyi kurmuş, ölümsüz lider Mustafa Kemal Atatürk'ün izinden ayrılmamaya yemin etmiş cumhuriyet aşıkları olduklarını belirten Güven, son yıllarda tüm uyarılarına karşın devlet yönetiminde ısrar edilen yanlışların, Cumuhuriyet kurumalarına sürekli zarar verdiğini söyledi. Güven şunları söyledi:
"Demokrasi, ve laiklikten uzaklaşılması, ülkenin kuruluşundaki esasların hiçe sayılması bugünlerde yaşadığımız terörün, darbe girişimlerinin de ana sebebidir. Cumhuriyet, birlik, kardeşlik, barış ve domokrasiden uzaklaşırsanız başınız beladan kurtulmaz. İnşallah şimdilerde dillerinden Atatürk'ü, uzlaşıyı, Cumhuriyet ve demokrasiyi düşürmeyenlerin bu konuda şamil olmalarını diliyorum. Çünkü bu hataları görerek her seferinde uyarılarda bulunan Genel Başkanımız ülkenin geleceği ve demokrasimiz için hükümete her türlü desteği vermiştir. Bu destek nedeniyle terör örgütlerinin kurşun ve roketatarlarının hedefi haline gelmişse de umursamamış, tam bir cumhuriyet lideri olduğunu, halkın birliği için gerekirse bu uğurda can vermekten çekinmeyeceğini göstermiştir."
CHP İl Başkanı Güven, 94'üncü yıldönümü kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı onurunu yaşatan şehit ve gazileri saygıyla andıklarını, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti mirasına tüm İzmirlilerle birlikte sahip çıktıklarını söyledi. Güven, "Yolumuz şehitlerimizin yolu, yolumuz cumhuriyetin yolu, Mustafa Kemal Atatürk'ün yoludur. Yurtta barış dünyada barış. Bu yoldan dönmek yoktur. Birlik ve dayanışma, mücadele var. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun" dedi.
Öte yandan, çelenk koyma merasiminin ardından İl Başkanı Güven konuşmaya başlamadan önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu törenden ayrıldı. Milletvekilleri ve ilçe belediye başkanlarının katılımılya devam eden tören, Gençlik Marşı'nın hep birlikte söylenesi ile sona erdi.

FOTOĞRAFLI