EŞİYLE KÜRSÜDE
Kılıçdaroğlu, İzmir Gündoğdu Meydanı'ndaki mitingte sahneye eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile çıkıp kalabalığı selamladı. Geç kaldığı için özür dileyen Kılıçdaroğlu, "Hiçbir toplantıyı iptal etmedim şimdi huzurunuzdayım. Teknik şartlardan dolayı söz verdiğim yerlere arabayla gitmek zorunda kaldım. İzmir'in hoşgörüsüne sığınıyoruz. İzmir'i demokrasinin başkenti, İzmir'i çağdaşlığın başkenti, İzmir'i, uygarlığın başkenti yapacağız" dedi.
Türkiye'ye birinci sınıf demokrasiyi getireceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Mademki AB'nin tam uyesi olmak istiyoruz, kadın erkek eşitliği istiyoruz, bağımsız ve tarafsız yargı istiyoruz. O zaman size söz, Gündoğdu Meydanı'ndan bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceğim. Medya üzerindeki baskıları biliyorum. Sokaktaki vatandaşların, iş dünyası üzendeki baskıları biliyoruz" dedi.
TÜRKİYE'YE SESLENDİ
İzmir'den Türkiye'ye seslendiğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Davutoğlu Erdoğan için çalışır, Kılıçdaroğlu halk için çalışır. Kılıçdaroğlu işçi, emekçi, esnaf, memur sanayici, işsiz, yoksul için çalışır. Kılıçdaroğlu halk için çalışır. İş dünyasına sesleniyorum. Saygıdeğer iş dünyasının insanları, siz ürettiğiniz istihdam yarattığınız sürece hiç kimse önünüze engel çıkartmayacak. Ben bunu söylüyorum, tek isteğim yaratın. Kalkınmadan büyümeden bu toplumunun yararlanmasıdır. Kimse işsiz kalmasın. İsteğim bu. Ayrıca madem ki beni bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceğim sana bir güvence daha vereceğim. Eğer biz yanlış yaparsak çıkıp özgürce konuşacaksın. Senin kapına ertesi gün müfettiş ordusu göndermeyeceğim. Senden sadece vicdanlı olmanı ve üretmeni isteyeceğim" dedi.
ESKİDEN CHP PROJE ÜTEMEZ DERLERDİ
Eskiden kendilerine proje üretmediği eleştirilerinin geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Seçim bildirgemizi açıkladım. Hükümet programıdır. Neler yapılacağı tek tek sayılmıştır. Önce demokrasi diyoruz sonra üreten Türkiye diyoruz, güçlü bir ülke diyoruz, devlete liyakat esası diyoruz. Sadece bu mu? Hayır. Yüzyılın projesini hazırladık. Dünyada sadece üç yerde uygulanıyor 4'üncüsü Türkiye'de uygulanıyor. Açıkladığımız hiçbir projeye hiçbir çevre yanlış demiyor, AKP de yanlış demiyor. Ne diyorlar 'bunu nasıl yapacaksın, kaynağı nereden bulacaksınız?' diyorlar. Gündoğru Meydanı'ndan Ankara'daki beylere söylüyorum. Hiç meraklanmayın 8 Haziran'ı bekle neyi nasıl yapılacağını size santim santim göstereceğim" dedi.
Seçim vaatlerini anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Dedim ki refahı tabana yayacağım. Herkes büyümeden nasibini alacak. Şu rakamı unutmayın. Yıl 2002 nüfusun yüzde biri toplam servetin yüzde 39'una sahip, Yıl 2014 yılı yüzde bir, yüzde 54.3'e sahip. Bunu kabul edecekmiyiz? Bu normaldir diyecek miyiz?" dedi.
GENÇLERE SESLENDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gençlere yönelik de şunları söyledi:
“Gençler umudumuz olan gençler, ilk kez oy kullanacak gençler, size sesleniyorum, emekliyse babanızın durumunu sorun ona. Anneniz ev hanımıysa ona sorun. Gençlerin hakkını savundum. Gençleri bu ülkenin umudu olarak gördüm, görmeye devem edeceğim. Merkez Türkiye projesiyle 2 milyon 200 bin kişiye istihdam yaratıyoruz. Bunlar genç işsizlikte dünya şampiyonu yaptılar. Biri Avrupa'da işsizlikte bir numara doğru. Sizin için çok güzel projelerimiz var. Bütün organize sanayilerinden meslek liseleri yapacağım. Ailelerine yük olmayacaksınız. Mezun olduğunuzda yüzde 100 işiniz hazır olacak. Çalışıp alın teri dökeceksiniz. Üniversiteli gençler YÖK'ü kaldıracağım, darbe ürünü YÖK'ü kaldıracağım. Sadece onu değil, ikinci öğretimdeki harçları da kaldıracağım. Size 13 yılda çözülmeyen bir sorunu bir yılda çözme sözü veriyorum. Yurt sonunu bir yılda çözeceğim. Bir yıl içinde birer ikişer kişilik odalarda kalacaklar. Onları baştacı yapacağım üniversiteli gençleri. Bu ülkenin geleceğini kaderini belirleyecekler. Sözüm bitmedi gençlere üniversite yönetimlerinde söz ve karar sahibi yapacağım."
Medya üzerindeki baskı kurulduğunu anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Medya üzerindeki baskıyı biliyorum. Ortadoğu politikasının yanlışlığını biliyorum. Bizim temel felsefemiz 'yurtta barış dünyada barış.' Suriye'de neler yaptıklarını artık bütün dünya biliyor. Orada kan akıyorsa sorumlusu Ankara'da. Elleri kanlıdır, onların. Kan akıtıyorlar. Yangını söndüreceğim, barışı getireceğim. Mustafa Kemal'in sözünü aynen uygulayacağım, 'yurtta barışı dünyada barış' diyeceğim" dedi.
İSRAF SİZİN PARANIZLA YAPILIYOR
Devlette israfı önleyeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Türkiye'deki mütedeyyin kardeşlerime sesleniyorum. Senin inancına yaşantına saygılıyım. Hiç kimsenin yaşamını siyaset malzemesi yapmam. Yapmayacağım da. Seviyorum insanı ben. Baştacı yapıyorum ona hizmet etmek istiyorum. Mütedeyyin kardeşim sizin en temiz manevi dünyanızı sömürdüler. İsraf yolsuzlukları sizin sırtınızdan meşrulaştırmak istiyorlar. Ankara'daki beyleri bilin artık. Onlar sizden koptular artık, sizin gibi gibi düşünmüyorlar artık. Bu gerçeği artık bilin eski düşüncelerinizi algılarınızı bir tarafa bırakın. Bir şeyi düşünün, 'Kim bu ülkeye hizmete edecek? Onu düşünün" dedi.
İKİ SÖZ İSTEDİ
Yabancıların Türkiye'de çalıştırılmasına yönelik tasarıyı eleştiren ve “Hortumu kesmesini çok iyi birilim hortumlarını keseceğim" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hem alanı dolduranların oyunu, hem de geçen seçimde oy vermemiş bir kişiyi partiyi desteklemelerini sağlamalarını istedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda ise, polisleri halkın polisi olmaya çağırdı, polislerin de sorunlarını çözeceklerini söyledi.
Taylan YILDIRIM - Utku BOLULU / İZMİR ()
FOTOĞRAFLI