ABD'nin kuruluşunun 240'ıncı yılı İzmir'deki törenle kutlandı. Kutlamada bulunan ABD büyükelçisi John Bass, "İki toplum olarak teröristlerin neden olduğu acıyı ve kaybı yaşadık. Türkiye'de yaşanan kayıpları biz de hissediyoruz. Ne kadar acı da olsa, ülkelerimizde yaşanan saldırılar yalnızca demokrasilerimizi koruma kararlılığımızı güçlendirdi. Demokratik toplumlarımızın temeli olan özgürlükleri, şiddet, terör ve nefretle mücadele ederken de, korumak için çalışmalıyız" dedi. 
ABD'nin kuruluş yıldönümü kutlaması, ESBAŞ uzay kampı bahçesinde yapıldı. ABD büyükelçisi John Bass, yerli ve yabancı davetlileri tek tek ellerini sıkarak karşıladı. Bass, bazı davetlilerle ayaküstü sohbet de etti. Kutlama, Türk ve ABD milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Ardından açılış konuşmasını kutlama törenine ev sahipliği yapan ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Meri Tuncel yaptı. ESBAŞ olarak kuruluş yılı kutlamalarına 11'inci kez ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Meri Tuncel, "Bu geleneği eşim Kaya Tuncel başlattı. Biz de devam ettirmekten gururu duyuyoruz. Sayın büyükelçiyi 3'üncü kez ağırlıyoruz. Hoş geldiniz" dedi. 
BÜYÜKELÇİDEN TERÖR VE DEMOKRASİ VURGUSU
Törende daha sonra ABD Büyükelçisi John Bass, konuştu. Bu tür kutlamaların, ülkeler ve halklar arasındaki ilişkilere derinlik kattığını söyleyen John Bass, "Sizlerle geçen yıl burada buluştuğumuzdan beri zor ve acı dolu bir yıl oldu. İki toplum olarak teröristlerin neden olduğu acıyı ve kaybı yaşadık. Türkiye'de yaşanan kayıpları biz de hissediyoruz. Ve bu yıl acılar yaşayan herkese derin taziyelerimizi sunuyoruz. Başınız sağ olsun" dedi. Saldırıların demokrasiyi koruma kararlılığını arttırdığını vurgulayan John Bass, "Ne kadar acı da olsa, ülkelerimizde yaşanan saldırılar yalnızca demokrasilerimizi koruma kararlılığımızı güçlendirdi. Hoşgörü ve barışın, nefret ve şiddete galip gelmesini sağlamalıyız. Ve demokratik toplumlarımızın temeli olan özgürlükleri, şiddet, terör ve nefretle mücadele ederken de, korumak için çalışmalıyız. ABD, tüm bu çabalarda, Türkiye'deki dostlarımızı ve müttefiklerimizi desteklemeyi sürdürecektir. Gelecek yıl boyunca. Sizlerle çalışmayı dört gözle bekliyoruz" dedi. John Bass, ardından "Sizlere dinlemesi daha zevkli bir sunumda bulunuyorum" esprisiyle, müzik grubunu anons etti. Gece boyunca John Bass, kutlamaya katılan konuklarla yakından ilgilendi, onlarla sohbet etti.

FOTOĞRAFLI