ALANDA ORTAK AÇIKLAMA
İzmir'de, Gündoğdu Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamalarında, kortejlerin alana gelişlerinin tamamlanmasından sonra ortak açıklama yapıldı. Ortak açıklamayı ise Doğu ve Güneydoğu illerindeki sokağa çıkma yasaklarını eleştiren açıklamalar yaptıkları için görevlerinden alındıkları belirtilen Türk Tabipler Birliği üyesi Dr. Fatih Sürenkök ile KESK İzmir dönem sözcüsü Bahri Akkan, okudu. İşçi haklarından, kadın cinayetlerine, basın özgürlüğünden hükümet politikalarına kadar birçok konuda eleştirilerin olduğu ortak açıklamada, "Dünyada ezme ezilme ilişkilerine karşı verilen mücadelelerin bir kazanımı olarak 1890'dan bu yana 126'ncı kez birlik mücadele ve dayanışma diyerek bir aradayız. Ekonomisi dip yapmış, turizmi, tarımı, ticareti, sanayisi yanlış dış politikalarla iflas etmiş AKP devleti, 14 yılda haraç mezat satılabilecek ne varsa satarak sıcak paraya dönüştürmüş ve yandaşların beslenmesini gerçekleştirmiştir. Son seçimlerde asgari ücret üzerinden yapılan vaatler işçinin kandırılması, 'asgari ücreti 1300 TL' ye çıkardım' yalanının aslında sermayeye para aktardığı gerçeğini gizlemeye dönük yalanlar olduğu görülmektedir ve bilinmektedir. AKP devleti 'taşeronu kaldırıyorum' yalanlarıyla taşeronu aratacak esnek çalışmaya ve performans esasına dayalı sistemi tüm çalışanlara dayatmaya hazırlandığını gizlememektedir. Barış isteyen, emeğinin hakkını isteyen, herkese güvenceli iş, güvenceli gelecek isteyen kamu emekçileri; baskılar, soruşturmalar, meslekten atılmalar, sürgün edilmeler, açığa alınmalarla teslim alınmak isteniyor. İş güvencesiz, performansa dayalı yağma düzenini kabul ettirebilmek için örgütlü güçlerin sindirilmesine yönelik her türlü politika uygulanıyor. Eğitimde gericileşmenin geldiği nokta Ensar Vakfı tecavüzcüleriyle çok çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmıştır" denildi.
Terör olaylarına da değinilen açıklamaya, "Yarı açık cezaevi durumuna getirilen ülkemizde Can Dündar ve Erdem Gül özelinde daha çarpıcı gördüğümüz tüm muhalif basın olmak üzere havuzda olmayan her basın kuruluşunun yasaklarla karşılaştığı, evinin aranmasında galoş giyin dediği için infaz edilen Dilek Doğan örneğinde gördüğümüz gibi azgın bir şiddet sarmalının ortasındayız. Özellikle 7 Haziran 2015 seçim sonuçları ülke için bir dönüm noktası oldu. İktidarını kaybetme riskini yaşayan AKP devleti iktidarını ülke içinde savaş baronlarıyla yeni bir ittifakta aradı. Gelinen noktada terör nereden gelirse lanetleme yerine muhaliflere yapılan terör adeta teşvik edilmiştir. Kürt sorununda demokratik barışçıl çözüm umutları rafa kaldırılmış, tek çözüm yolu imha katliam ve savaşta aranmıştır. Bu politika, çatışmaların dağlardan şehir merkezlerine inmesine neden olmuş, siviller, tarih, şehirler, ekonomik şiddet ve savaş politikaları ile yok edilmiş ve yok edilmektedir. Sorunun çözümünde amasız, fakatsız barış yöntemi isteyen başta akademisyenler, aydınlar, sendikalar ve toplumsal dinamikler algı operasyonlarıyla saldırılara uğramış ve uğramaya devam etmektedir. Şiddet sarmalının geldiği nokta 'Seni başkan yaptırmayacağız' diyenlere bedel ödetmedir. Ülkeyi yeni kaoslara sürükleme pahasına dokunulmazlıklar üzerinden tehdit ve şantajını sürdürmektedir" sözleriyle son verildi. Alandaki konuşmalar sırasında HDP'li grubun bulunduğu yerde bir Abdullah Öcalan posteri açıldı.
İzmir'deki 1 Mayıs kutlamaları, sanatçı İlkay Akkaya'nın verdiği konserle sona erdi. Bu arada, polis yetkililerinden alınan bilgiye göre, yaklaşık 20 bin kişinin katılımıyla yapılan kutlamalarda herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı ve gözaltı olmadı. Tertip komitesi ise tüm terör saldırısı korkularına rağmen alanda yaklaşık 45 bin kişinin toplandığını açıkladı.
KOCAOĞLU DA KUTLAMALARA KATILDI
CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 'da Gündoğdu Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına katıldı. CHP İl Başkanlığı ve ilçe teşkilatlarıyla birlikte öğle saatlerinde Alsancak Vapur İskelesi'nden yürüyerek Gündoğdu Meydanı'na gelen Başkan Aziz Kocaoğlu, bayramı kutlamak için meydana akın eden emekçilerle buluştu. Burada CHP İzmir İl Başkanı Alattin Yüksel ile birlikte halay çekerek, emekçilerle birlikte olan Başkan Aziz Kocaoğlu, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Taylan YILDIRIM- Tufan HAMARAT/İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI