Tolga ÖZBEK/İSTANBUL () - ABD ve İngiltere’nin ardından İsrail’in de uçaklarda kabine cep telefonundan büyük elektronik alet alınması yasağını uygulayabileceği iddia edildi. Bu konuda İsrailli havacılık güvenlik otoritesinin çalışma yaptığı doğrulanırken nasıl bir uygulamanın hayata geçirileceği ise henüz belli değil.
ABD’den Başkan Donalt Trump imzasıyla çıkan yasakta, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 Müslüman ülkedeki 10 havalimanından yapılan ABD seferlerinde yolcuların yanlarına cep telefonundan büyük olan elektronik cihazları alması yasaklandı. Bu tür cihazları yolcular kargoya verilecek bagajlarına koymaları gerekiyor. Uygulama, 24 Mart’tan itibaren başlatılacak. İngiltere ise dün aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 6 Müslüman ülkeden yapılan seferlerde elektronik cihaz yasağı getirmişti.
HENÜZ KARAR VERİLMEDİ
İsrail havacılık güvenlik yetkilileri, konuyla ilgili iki farklı uygulamayı tartışıyor. Bunlardan ilki aynı ABD veya İngiltere gibi kabine cep telefonundan büyük elektronik cihazın alınmaması. Alternatif olarak İsrail’e yapılan seferlerde verilen özel güvenlik hizmetinde yolcunun yanına aldığı diz üstü bilgisayar, tablet gibi elektronik aletlerin özel kontrolden geçirilmesi. Bunun için cihazların ayrı x-ray aletine konulması, kimyasal kontrol gibi önlemlerle kontrol edilmesi gündemde.
ÇOK ÖNEMLİ PAZAR
Başta Türk Hava Yolları olmak üzere İsrail Türk şirketleri için çok önemli pazar. Geçen yıl Türkiye'ye toplam 294 bin İsrailli turist gelirken THY Tel Aviv'e günde 9 sefer yapıyor. Yolcuların önemli bölümünü Avrupa, Amerika veya Uzakdoğu'ya uçan İsrailliler oluşturuyor.