Felat BOZARSLAN/KERKÜK, () - KERKÜK'ün Hawice İlçesi'ne bağlı köylerde IŞİD zulmünden kaçan Sünni Araplar, bölgede savaşan Şii Türkmen milis kuvvetlerine sığınıyor.
Musul'u geçen yıl ele geçirerek Sünni bölgesinde etkinlik elde eden IŞİD, Kerkük'ün bazı kesimlerini de kontrol altına aldı. Kerkük'ün batısında bulunan Hawice İlçesi ve köylerini geçen yıl haziran ayında ele geçiren IŞİD, daha önce kendilerine destek veren Sünni Arap ailelere de baskı uygulamaya başladı. Gördükleri baskı sonucunda Hawice İlçesi'nde yaşayan çok sayıda Sünni Arap aile, buldukları ilk fırsatta IŞİD'in kontrolünde olmayan bölgelere göç etmeye başladı.
SÜNNİ ARAPLAR, Şİİ TÜRKMENLERE SIĞINDI
Hawice'den kaçan ve Sünni Arap oldukları belirtilen dört aile, Şiilerin en yüksek dini lideri Ayetullah Ali Sistani'nin cihat fetvası ile kurulan Haşdi Eş Şabi birliklerine bağlı Şii Türkmen Gönüllü Milis Kuvvetleri 16'ncı Tugay Komutanlığı'nın kontrolündeki bölgeye geçti.
Kerkük'ün Hawice İlçesine bağlı El Rasad Nahiyesi Karagul Köyü'nde yaşadıklarını ve IŞİD zulmünden kaçtıklarını belirten aileler, Şii Türkmen Gönüllü Milis Kuvvetleri'nin mevzilerine gelerek yardım istedi. Yaklaşık 50 derece sıcakta 10 kilometre yol yürüdükten sonra Türkmen milislerin mevzilerine ulaşan ailelere burada gıda yardımı yapıldı.
IŞİD'DEN KAÇARKEN MAYINA BASTILAR
Hawice'den çıkan aileler IŞİD'den kaçarken korku dolu anlar yaşadıklarını belirtti. Yolda IŞİD'in döşediği mayına bastıklarını söyleyen aileler arasında 2 yaralı olduğu tespit edilince Türkmen milisler yardım seferberliği başlattı.
Bulundukları mevzilerde yaralılara ilk müdahaleyi yapan gönüllü milisler daha sonra 2 genci araçlarına bindirerek hastaneye götürdü. Kerkük merkezindeki hastanede tedavi altına alınan yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu belirtildi.
TERÖRİST LİSTESİNDEN İSİMLERİ ÇIKMADI
Hawice'den kaçan 4 ailenin üyelerini koruma altına alan Şii Türkmen milisler aynı zamanda gelen kişilerin daha önceden oluşturulmuş terörist listesinde isimleri olup olmadığını da kontrol etti. Yapılan kontrolde gelen ailelerin IŞİD ile herhangi bir bağlantıları tespit edilmediği belirtildi. Yapılan kontrolün ardından gelenlerin sivil köylüler olduğu belirlenirken, aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu Sünni Araplar araçlarla Kerkük merkezine götürülerek serbest bırakıldı.
"TRAŞ OLMAMIZA BİLE İZİN VERMİYORLAR"
IŞİD'in kontrolündeki bölgeden kaçan ve çocuğu mayına basan Salim Muhammed, bir yıldan bu yana zulüm altında yaşadıklarını belirterek, şunları anlattı:
"Biz IŞİD baskısı ve zulmünden kaçtık. Artık köyde yemek ve su bile bulamıyorduk. Mevcut gıda maddelerini IŞİD militanları zorla elimizden alıyordu. Yakındaki hastane onların yaralıları ile doluydu. Bu nedenle hastanede hastalarımız bile tedavi edilmiyordu. IŞİD bize he şeyi yasakladı. Tıraş olmamıza bile izin vermiyorlar. Sürekli zulüm ve baskı altındayız. Bu nedenle ilk fırsatını bulunca hemen kaçtık. Buraya geldikten sonra Şii Türkmen kuvvetleri bizi karşıladı. Bize su ve yemek verdiler. Aynı zamanda yaralılarımızı tedavi ettiler. Onlara minnettarız ve çok memnunuz. Buraya hiç korkmadan geldik. Bize Şii Türkmen milisleri tarafından hiç bir kötülük yapılmadı. Yaralananlardan biri benim oğlumdu. Burada oğlumu da tedavi ettiler. Türkmen milislerden çok memnun kaldık."
Kaçan ailelerden isminin açıklanmasını istemeyen bir kadın da Türkmen milislerden yardım gördüklerini ve memnun olduklarını söyledi.
"SİVİL İNSANLARI SADECE KORURUZ"
Hawice'den kaçan Sünni Arapları karşılayan Şii Türkmen Gönüllü Milis Kuvvetleri 16'ncı Tugay Komutanlığı yetkilileri, IŞİD zulmünden kaçan herkesi koruma altına aldıklarını söyledi. Korudukları bölgenin IŞİD'in kontrolünde bulunan yerlerle sınır olduğunu belirten yetkililer, şunları anlattı:
"Bunlar daha önce IŞİD'e destek veren Sünni Arap bölgeleridir. Hawice'den kaçarak bize geldiler. Terörist listelerinde yapılan kontrolde isimlerinin olmadığını tespit ettik. Bunun üzerine kendi araçlarımızla onları Kerkük'e götürüp serbest bıraktık. Kendilerine burada su ve yiyecek ikramında bulunduk. Aralarında çok sayıda çocuk ve kadın vardı. Gelen aileler yolda teröristlerin döşediği mayına basmışlar. Aralarında 2 yaralı vardı. Yaralılara kendi mevzimizde ilk yardım yaparak hastaneye gönderdik. Zor durumda olanlara kapımız her zaman açıktır. IŞİD teröristleri, Şiilerin Sünnilere işkence ettiği ve öldürdüğü yönünde propaganda yapıyor. Bu tamamen yalandır. Biz IŞİD ile mücadele ediyoruz. Sivil insanları sadece koruyoruz. IŞİD kendi yaptığı barbarlıkları örtbas etmek için bize iftira atıyor. Herkes gelip bizim mücadelemizi ve insanlara yaklaşımımızı görebilir. Biz Sünni Araplara asla kötü bir muamelede bulunmadık ve bulunmayız. Sünni Araplar Müslüman ve biz onlarla hem komşu, hem din kardeşiyiz. Farklı mezheplerden olabiliriz ama aynı dinin insanlarıyız. Bizim mücadelemiz Sünnilere karşı değil, IŞİD teröristlerine karşıdır."

FOTOĞRAFLI