Ferit DEMİR/TUNCELİ, () - TUNCELİ'nin Ovacık İlçesi'nde bulunan ve Suriye'deki Kürtler'in denetiminde bulunan 'Rojava' (Batı) olarak bilinen bölgedeki kamplara sığınan Ezidiler'e su yardımı yapan Munzur Su Üretim Fabrikası, işçilerin greve gitmesi üzerine bu yardımı durdurmak zorunda kaldı. Şirket, Suriye'deki Ezidilere 10 TIR su hazırlanması gerektiği halde grev nedeniyle bunun yapılamadığını bildirirerek Ezidiler'den özür diledi.
Ovacık İlçesi'nde bulunan ve Şengal (Sincar) Dağı'ndan kaçıp Suriye'nin Rojava bölgesindeki kamplara yerleşen Ezidiler'e günlerdir su yardımı gönderen Munzur Su Üretim Fabrikası'nda çalışan 45 işçinin üyesi olduğu DİSK'e bağlı Gıda İş Sendikası, iddiaya göre toplu sözleşme ve grev hakkı olmamasına rağmen greve gidince su yardımı durdu. Munzur Su A.Ş. yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada, fabrikada hukuksuz ve yasal dayanağı olmayan bir grev kararının görüldüğü ve bu greve bir siyasi partinin öncülük ettiği belirtilerek, şunlara yer verildi: "Şirketimize ait Munzur Su Fabrikası'nda 22 Ağustos 2014 tarihinde işyerinde çalışan işçilerimizin üyesi olduğu sendikanın öncülüğünde yasal olmayan bir şekilde iş bırakma başlatılmış olup şu an fabrikada üretim durdurulmuştur. Fabrika çalışanlarımızın üyesi olduğu  DİSK'e bağlı Gıda İş Sendikası Türkiye çapında 1932 üyeye sahip olup Türkiye'nin herhangi bir işyerinde TİS (Toplu sözleşme ve grev yapma hakkı) yapma yetkisi bulunmamaktadır. İşçilerin iş bırakması üzerine, işçilerle yönetim kurulu ve ortaklarımızla birlikte yapmış olduğumuz toplantıda, işçilerin yetkisi olmadığı halde bağlı oldukları sendikanın TİS yapılması yönündeki taleplerine karşılık olarak, toplantıda bulunan yönetim kurulu ve ortaklar bu durumun ancak genel kurulda alınacak bir kararla mümkün olacağını  kendilerine beyan etmişlerdir. Buna rağmen işçiler ve sendika temsilcisi  hiçbir talebi kabul etmeyerek hukuksuz ve yasal dayanağı olmayan bir grev kararı almış ve fabrika  büyük bir mali kayıba uğratılmıştır su üretimi tamamen durdurulmuştur."
"EZİDİLERDEN ÖZÜR DİLİYORUZ"
Munzur Su A.Ş. Yönetim Kurulu açıklamasında, fabrikanın ve halkın hibe yoluyla Rojava'daki Ezidiler'e gönderilmek hazırlanması gereken 10 TIR suyun grev nedeniyle gönderilemediği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:
"IŞİD zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan Ezidiler'e ve Rojava'ya şirketimiz, ortaklarımız ve duyarlı kamuoyu tarafından su yardımlarının en yoğun olduğu ve üretimimizin büyük ölçüde bu yöne sevk edildiği bu süreçte, hali hazırda 10 TIR su, hukuksuz grev nedeniyle bu sevk edilememişir. Bölgeden çok fazla su talebi olması nedeniyle Rojava'daki Ezidiler'e yönelik sevkiyatımız üretimin durdurulması sebebiyle yapılamamaktadır. Bu açıdan da herhangi bir sorumluluğumuz olmadığı halde; yapamadığımız su sevkiyatlarından dolayı tüm Rojava ve Ezidi halklarından ve duyarlı kamuoyundan özür diliyor, sorunu bu hale getiren ve çözümsüzlüğün devamı yönünde çaba gösterenleri de duyarlı Dersim halkının vicdanlarına havale ediyoruz." 
"HAKKIMIZI İSTİYORUZ" DİSK'e bağlı Gıda İş Sendikası işyeri temsilcisi Ergin Tekin ise, üretimden gelen haklarını alabilmek için mücadele ettiklerini söyledi. Tekin, şöyle konuştu:
"Munzur Su yöneticileri, tüm çağrı ve girişimlerimizi yanıtsız bıraktı. Kendilerini demokratik bir kurum gibi gösteren, işletmeyi sosyal bir proje olarak ifade eden yöneticiler, iş işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerine gelince '3 maymunu' oynuyor. İşçilerin kararlı tutumu karşısında ne yapacaklarını bilmeyen yöneticiler, son çare olarak Dersim halkını işçilere karşı örgütleyeceklerini ifade ediyor. Dersim halkı, tarih boyunca hep ezilen ve baskı görenlerden yana olmuştur, bugün de işçilerin yanında olacaktır. Üretimden gelen hakkımızı almak için mücadele ediyoruz, işçi arkadaşlarımızın sendikal hakları alınıncaya kadar mücadelemizi devam ettireceğiz."

FOTOĞRAFLI