Irak İslam Yüksek Konseyi Başkanı Seyyid Ammar El-Hekim, Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya gelirken, "Türkiye askeri anlaşma olmadan gelmiş. Irak'la anlaşmalı olmasını isterdik. Irak kendi ülkesini koruyabilir. Ne Türkiye'ye ne de başkasına ihtiyacı yoktur" dedi. Barzani ise; "Peşmerge Musul' a girmeyecek. Kerkük'e girmesi oradaki başarısızlıktan dolayı oldu" diye konuştu.
Irak İslam Yüksek Konseyi Başkanı Seyyid Ammar El-Hekim, Barzani'yi ziyaret ettikten sonra Musul'a 120 kilometre mesafede bulunan Zertek Dağı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. El Hekim, 'Kürdistan bölgesinde' operasyonların ilerlemesini izleme fırsatı elde ettiğini anlatırken, "Burası çok önemli bir yer. Zertek Dağı başarıya sahne olmuş bir nokta. Peşmerge ve Irak Ordusu kurulduğundan beri ilk defa birlikte siperdeler. Hastanede peşmerge ve Irak askerleri aynı yerde yatıyor" dedi.
El Hekim, Türk askerinin Başika'da bulunmasıyla ilişkin soruyu yanıtlarken, "Bu savaş Iraklılar'ın savaşıdır. Tüm Iraklılar için aynıdır. Operasyona katılan herkese, bize yardım eden herkese teşekkür ediyoruz, Ancak bu yardımların Irak ile anlaşmalı olması önemlidir. Irak'ta herhangi bir güç bulunması için Irak Hükümeti ile anlaşmalı olması lazım. Bizim düşüncemize göre Türkiye askeri anlaşma olmadan gelmiş. Irak'la anlaşmalı olmasını isterdik. Irak kendi ülkesini koruyabilir. Ne Türkiye'ye ne de başkasına ihtiyacı yoktur. Eskiden Türkiye güçleri vardı ve özel amaç için gelmişlerdi. Şu andaki güç ve terörle mücadeleyle ilgili yeni bir pencere açılması lazım. Çünkü Türkiye önemli bir ülkedir" dedi.
El Hekim, çok önem verdiği Barzani görüşmesinde Kürt liderin çok önemli bir pencere açtığını ifade ederken, "Bugün bu ziyaretin semeresini görüyoruz" diye konuştu.
Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ise; Türk medyasında 'Kürdistan toprakları sınırlarının çizildiğine' ilişkin yayınlanan haberler hatırlatılınca, "Bu hendekler askeridir. Musul operasyonunda peşmergenin görevi bellidir. Başika, askeri olarak bitmiş durumdadır. Çünkü etrafı tutulmuş ve peşmerge en az zararla içeri girmeye çalışıyor. Peşmerge Musul'a girmeyecek. Kerkük' e girmesi oradaki başarısızlıktan dolayı oldu. Cephede çok peşmerge var. O yüzden bir kısmını Kerkük'e gönderdik. Ama olay kontrol altına alınmıştı. Musul'a ne zaman girileceğini bilmiyorum zor bir operasyon olacak" dedi.
Barzani Türkiye’nin Başika operasyonuna desteğiyle ile ilgili soruya ise; "Bilgim yok belki olmuştur. Biz ABD için savaşmıyoruz. Kendimiz için savaşıyoruz ama bize yardım ettikleri için teşekkür ediyorum" diye konuştu.