İZMİR, () - İZMİR'de, inşaat alanındaki kule vincin, kuvvetli rüzgarın etkisiyle yanında bulunan okulun üzerine devrilmesinin ardından olay yerine giden İnşaat Mühendisleri Odası teknik heyeti incelemede bulundu. Heyet, kule vinç kurulacak şantiyelerde inşaat ruhsatı verilmesi sırasında inşaat şirketlerinin vincin altındaki zeminin etüdü, vinç temel projesi, kule vinci kurma ve sökme planlarını mutlaka istenmesi ve kontrol etmesi gerektiğini söyledi.
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan, Karşıyaka Mavişehir bölgesindeki bir AVM ve rezidans inşaatında kullanılmakta olan 3 adet kule vinçten bir tanesinin, dün sabaha karşı 03.30'da hemen yanındaki Emlakbank Süleyman Demirel Anadolu Lisesi“nin çatısına devrilmesi üzerine İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu'nda görevli iş güvenliği uzmanı inşaat mühendisleri olay yerine giderek teknik inceleme yaptığını, hem okul hem de inşaat firmasının yetkilileri ile görüştüğünü söyledi.
"Kule vincin kurulduğu zeminin, Mavişehir'in genelinde de olduğu gibi taşıma gücü düşük zayıf zemin olması ve bu olumsuz duruma ilave olarak yoğun yağışın da etkisiyle zeminde toprak kayması (göçmesi) meydana gelmiş olması ihtimali tarafımızca göz ardı edilmemektedir. Bunun yanı sıra, kule vincin fırtınada devrilmemesi için açılması gereken rüzgar frenlerinin açılmaması sonucu vincin serbest dönüşe bırakılmamış olması ihtimali de tarafımızca düşünülmektedir. Kazanın kök nedenine ulaşılabilmesi vinç üreticisi firma yetkililerinin ve iş müfettişlerinin teknik tespitleri, güvenlik kameralarının görüntülerinin incelenerek herhangi bir ihmalin olup olmadığı, bina yapımı sırasında taşıyacağı en büyük yüke, kurulduğu alanın zemin cinsine, hava şartlarına ve diğer etkisi altında kalacağı olumsuz etkilere göre kurulması gereken kule vinçte teknik olarak uygunsuzluk olup olmadığı ve eksikliklerin bulunup bulunmadığının belirlenmesi, kule vinç kurulacak şantiyelerde inşaat ruhsatı verilmesi sırasında inşaat şirketlerinin vincin altındaki zeminin etüdü, vinç temel projesi, kule vinci kurma ve sökme planları mutlaka istenmeli ve kontrol edilmelidir. Kule vincin kurulacağı zemin yapısının etüdü projelendirme firmasına bina ile birlikte yaptırılmalı, vinç altyapısının betonarme özelliği belirlenmelidir. Kule vinçlerin mesai bitimlerinde rüzgâr sebebi ile devrilmemeleri için operatör tarafından rüzgâr frenlerinin açılarak serbest dönüşe bırakıldıkları mutlaka işveren veya vekili tarafından da kontrol edilmelidir."

FOTOĞRAFLI