Kenan AŞÇIOĞLU/ERCİŞ (Van), () - VAN Gölü'nde yaşayan tek canlı türü olan İnci Kefali'nin yolculuğuna dikkat çekmek için bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali'nin ikinci günü renkli görüntülere sahne oldu.
Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı ve Doğa Gözcüleri Derneği'nce düzenlenen 6'ıncı Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivalinin ikinci gününde eğlenceli anlar yaşandı. Akıntının tersine giderek uçarcasına derelere akın eden inci kefali göçü, dün yağmurun deredeki su debisini yükseltmesi yüzünden izlenemezken, bugün güzel havayı fırsat bilen vatandaşlar Erciş balık bendine akın etti.
Festivalin ikinci günü Buzkaşi oyunu ve mahalli sanatçıların konserleri ile devam etti. Çeşitli etkinliklerin olduğu festivalde Erciş'e 35 kilometre uzaklıkta bulunan ve Kırgızların yaşadığı Ulupamir köylüleri getirdikleri atlarla festival alanında buzkaşi oyununu sergiledi. Çok çekişmeli geçen karşılaşmada atlar kontrolden çıkınca, seyirciler arasına daldı. Atların üzerlerine geldiğini gören vatandaşlar kaçışırken, şans eseri kimse yaralanmadı. Karşılaşmada birinci gelen takıma Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, çeşitli hediyeler verdi.
Buzkaşi oyunu hakkında bilgi veren Ulupamir köylülerinden Hakan Kutlu, Buzkaşi oyununun 5 bin yıllık bir geçmişinin olduğunu; Kırgız, Kazak ve Orta Asya'da oynanan bir oyun olduğunu söyledi. Kutlu, "Önceleri savaş için oynanan bir oyundu. Savaşa gitmeyen gençler alıştırma için bu oyunu oynuyorlarmış. Bu şekilde atlarda savaş için eğitiliyorlardı. İnsanlarda atın üzerinde savaşa giderken daha eğitimli olarak gidiyorlardı.Yani atın üstünde sağa, sola gidip aynı zamanda ok atabilme becerilerini kazanıyorlardı. İşte bu oyun o zamandan günümüze kadar gelen bir oyundur" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI