BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ve Kuzel Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani arasında dün akşam yapılan görüşmede, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtler'in yaşadığı 'Rojava' olarak bilinen bölgeye yaptırım ve Türkiye- Irak Kürt Bölgesi arasındaki enerji yatırımlarının ele alınmadığı belirtildi.

Başbakan Erdoğan ile Barzani arasında 1 saat 40 dakika süren görüşmeye katılan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, hiç bir anlaşma yapılmadığını ve enerji konularının hükümetlerin işi olması nedeniyle konuşulmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan ve Musut Barzani arasında dün akşam Diyarbakır'da kaldıkları otelde yapılan görüşmenin detaylarını Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanlık Davinı Başkanı Dr.Fuat Hüseyin, Irak'ta yayın yapan Rudaw televizyonuna değerlendirdi. Hüseyin, bugün bazı gazetelerde yer alan ve 4 ana başlıkta anlaştıkları ile ilgili haberleri yalanlayarak, görüşmede Irak'taki Kürt yönetiminin Suriye'nin Rojava bölgesine Türkiye'nin isteği doğrultusunda yaptırım uygulanmasının gündeme gelmediğini söyledi. Görüşmenin tamamen siyasi bir görüşme ve yatırımları kapsamadığını söyleyen Hüseyin şöyle konuştu:

"Başbakan ile görüşmemizde, Türkiye'de Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümü için başlatılan çözüm süreci konuşuldu. Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı Bağdat ziyareti konuşuldu. Bu ziyaretin Irak Kürt bölgesine karşı bir görüşme ve diyalog olmadığı Başbakan ve Bakan Davutoğlu tarafından anlatıldı. Suriye'deki durum genel olarak ele alındı. Ancak, Suriye'nin kuzeyinde (Rojava) PYD'nin kurmak istediği de facto yönetime Kuzey Irak Kürt Yönetimi müsaade etmeyeceğine dair bir konu ve kararlaşma gündeme gelmedi. Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesi arasındaki enerji konusu ve petrol boru hatları konusu hiç konuşulmadı. Çünkü, bu konuların hükümetlerin işi olduğundan bu konuda bir anlaşma ve konuşma hiç gündeme gelmedi."