Erhan TEKTEN/İSTANBUL, () İNSAN Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çalışma Yaşamı Komisyonu tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü Unkapanı Sosyal Güvenlik Merkezi önünde işçi ölümlerini protesto etmek amacıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Bir Bakanın istifası için 13 Bin 442 işçi ölümü yetmiyorsa daha kaç işçi ölmeli" denildi.
İHD üyeleri Karaman Ermenek'teki madende yaşanan su baskınında mahsur kalan 18 işçinin bir an önce kurtarılmasını istedi. Saat 12.00'da binanın önüne gelen İHD üyeleri “Fıtratınız Öldürüyor. İş ve İşçi Güvenliğini Sağlayın" yazılı pankart açtı.  Sloganların atılmadığı eylemde grup adına basın açıklamasını Osman Özkan yaptı. “Bir Bakanın istifası için 13 Bin 442 işçi ölümü yetmiyorsa daha kaç işçi ölmeli" ifadeleriyle açıklamaya başlayan Özkan, şunları söyledi:

 “2014 Mayıs ayında 301 maden işçisini göçük altında kaldığı Soma faciası yetmemiş olacak ki, o tarihten bu yana Türkiye'nin her yerinden başta maden ocakları ve inşaat sektörü olmak üzere iş cinayetleri haberleri gelmeye başladı. Soma maden ocağı başta olmak üzere iş cinayetlerinin olduğu işyeri sorumlularının hiçbiri yargılanıp cezalandırılmamıştır. Çünkü devletin yetkili ağızları iş kazası adı altındaki bu ölümleri basının karşısında kader olarak değerlendirmektedir. Bu anlayış ve felsefe yeni iş cinayetlerine davetiye çıkartma anlamına gelmektedir."

18 maden işçisinin göçük altında kaldığını ifade eden Özkan, “Bu sabah yapılan açıklamada umutların tükendiğini ifade ettiler. Ne kolay söylediler. Soma'da da 301 işçi için aynı ifadeler kullanılmıştı" şeklinde konuştu.

"ERMENEK FACİASININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIMIZI DUYURUYORUZ"
Basın açıklamasında şu ifadelere de yer verildi:

“Türkiye'de AK Parti döneminde yüz binlerce iş kazası yaşanırken, Hükümetin 12 yıllık iktidarı döneminde 13 bin 442 işçi kaybetti. Türkiye'de her gün 4 işçinin yaşamını yitirmesi, hala kar odaklı şirketler ile 'iş güvenliği' yasaları çıkartan ve denetim yapan AKP hükümeti arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor"
İşçilerin bir an önce sağ olarak kurtarılmalarını, bir daha böyle bir acının yaşanmamasını talep ettiklerini söyleyen Özkan, “ İşçilerin iş cinayetlerine kurban gitmemesi için siyasi iktidarın denetleme, önlem alma konusunda sorumluluğunu yerine getirmesini, bu faciada ihmali görülenlerin hakkında soruşturma açılarak, yargılanmasını, cezalandırmalarını talep ediyor, sorumluları göreve çağırıyoruz. Son bir söz olarak, bir bakanın istifası için 13 Bin 442 işçi ölümü yetmiyorsa daha kaç işçi ölmeli ve Ermenek faciasının takipçisi olacağımızı duyuyoruz" diyerek açılamasını bitirildi.
Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı. 

(FOTOĞRAF)