ADAPAZARI kent merkezinde bulunan ve TOKİ'ye devredilen Sakarya Atatürk Stadı arazisine, yeni stadyum karşılığında ticaret merkezi ve konut yapılması ile ilgili imar değişikliği, İdare Mahkemesi tarafından iptal edilerek, mevcut stad ve çevresinin kamu yararına yeşil alan olmasına karar verildi.  
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) yeni stad karşılığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 65 dönüm arazi üzerinde 162 bin 500 metrekare imar izni bulunan, 200 milyon Lira değer biçilen mevcut Atatürk Stadı arazisini Ticaret Merkezi ve Konut Alanı olarak imara açtı. TOKİ'nin buraya 14 katlı binanın da yer alacağı bir kompleks yapacağı ileri sürüldü.  Bunun üzerine Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası projenin iptali için Sakarya 1'nci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Aynı mahkeme stadyum arsasına TOKİ'nin ticaret merkezi yapmak için hazırladığı projeyle ilgili 'yürütmenin durdurulması'na karar verdi. Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası'ndan (İMO) bugün yapılan açıklamada, Sakarya 1'nci İdare Mahkemesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ tarafından yapılan planları iptal ettiği ve stadyum arazisinin 'kamu yararına yeşil alan' olarak kalmasına karar verdiğini duyuruldu. Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: ''Atatürk Stadyumu alanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ tarafından yapılan plan tadilatı ile stadyum alanının ticaret merkezine ve konut alanı olarak imara açılması ile ilgili olarak; yapılan uygulamaların, plan tadilatının mevcut yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere, şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine ve kamu yararına uygun yapılmadığı gerekçesi ile yapılan işlemlerin iptali ve yürütmenin durdurulması istemi ile konunun şubemizce İdare Mahkemesine taşındığı malumlarınızdır.  Sakarya Atatürk Stadyumu'nun bulunduğu alanın Ticaret Merkezi ve Konut olarak İmara açılması ile ilgili dava T.C. Sakarya 1'nci idare Mahkemesi'nde  2013/1004 Esas No ve 2015/136 Karar No ile Karara bağlanmıştır. Daha önce hukuka aykırılığı açık olan işlemler nedeniyle, Şubemizin taleplerini yerinde bularak yürütmenin durdurulması ara kararını veren Sakarya 1 nci İdare Mahkemesi 2015/136 Sayılı Kararı ile kesin kararını vererek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ tarafından yapılan planları iptal etmiş ve stadyum alanının kamu yararına yeşil alan olarak kalması kararını vermiştir. Karar mahkeme üyelerince oy birliği ile alınmıştır. Karşı oy yoktur."
TOKİ daha önce devraldığı araziye karşılık Adapazarı'na 25 bin kişilik stadyum yapıyor. TOKİ'nin İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen projeye karşılık yapmakta olduğu stadyumun 106 milyon 54 bin liraya malolacak. Ancak bu gelişmeden sonra TOKİ'nin tavrıyla ilgili açıklama yapılmadı. İdare Mahkemesi'nin verdiği karar, itiraz üzerine Danıştay'dan çıkacak nihai kararla kesinleşecek veya bozulacak.

FOTOĞRAFLI