ANTALYA Pembe Caretta LGBTQ gönüllüsü Erkan Şimşek, Gezi olaylarının trans ve eşcinsel bireylerin daha görünür olmasını sağladığını söyledi. Şimşek, "Gezi Parkı, trans bireylerin müşteri bulmak için çıktığı bir yer. O yüzden ilk tepki trans bireyler tarafından gösterildi" dedi.
Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi'nde 2 öğrenci tarafından lezbiyen, gay, biseksüel, trans gibi eşcinsel ve trans bireylere yönelik farkındalığı artırmak için 2013'ün Eylül ayında kurulan Antalya Pembe Caretta LGBTQ'nun düzenlediği 'Homofobi ve Transfobi Ayrımcılık Farkındalık Semineri'nin ikincisi, Antalya Barosu'nda yapıldı. Seminerde sosyolog Sait Alişan homofobi, psikolojik danışman Fatma Arık transfobi, avukat Ahmet Çevik ise ayrımcılık konularında sunum yaptı. Seminere ve yaşadıkları sorunlara ilişkin Antalya Pembe Caretta gönüllüsü ve proje sorumlusu Erkan Şimşek bilgi verdi.
KURUMLAR VE STÖ'LERE YÖNELİK
Bu seminerlerle homofobi ve transfobi üzerine toplumdaki farkındalığı artırmayı amaçladıklarını belirten Erhan Şimşek, Türkiye'de homofobi ve transfobinin son derece uç boyutta, çok sıkıntılı ve problemli olduğunu söyledi. Toplum ve kurumların bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirten Şimşek, "Bu seminerle kurumlara birtakım bilgiler vermek ve kendi içindeki bireylere ulaşmasını sağlamak istiyoruz" dedi.
"HER HAFTA BİR TRANS ÖLÜYOR"
Son yıllarda trans ve eşcinsellere karşı gerçekleşen ölümcül sonuçlara varan bir takım sorun, saldırılar olduğunu belirten Şimşek, şöyle dedi:
"Her hafta bir trans ya ölüyor, ya saldırıya uğruyor ya benzeri şekilde toplumda ciddi anlamda mağdur ediliyor. Bunları da gündeme getiriyoruz ve kurumların farkındalığını artırmayı amaçlıyoruz. Bazı sayılar bize ulaşmıyor, aslında ciddi rakamlar, Türkiye bu konuda ciddi sıkıntılı. Bazı ölümler trans ya da eşcinsel olarak kayıtlara geçmiyor. Ailelerin de bilgi vermemesiyle ilgili, çocuğunun eşcinsel olduğunu ortaya koymak istemiyor."
GEZİ SONRASI DAHA GÖRÜNÜR HALE GELDİLER
Gezi eylemleri ve 'Onur yürüyüşü' ile son 2 yılda trans ve eşcinsel bireylerin biraz daha görünür hale geldiğini anlatan Şimşek, "O yüzden birçok kurumdan 'Bizi bilgilendirin' talebi de var. Gezi olayları, eşcinsel bireylerin biraz daha görünür olmasını sağladı. Toplumda daha fark edilir hale geldi. Özellikle trans bireyler Gezi eylemlerinde ciddi protestolarda bulundu. Çünkü Gezi Parkı trans bireylerin çarka (kendilerini göstermeye) çıktığı bir yer. Bir şekilde müşteri bulmak için seks işçilerinin çıktığı bir yer. Gezi Parkı onların mekanı. O yüzden ilk tepki trans bireyler tarafından gösterildi. O parkın yıkılması ya da yok edilmesine yönelik tepkiler ilk trans bireylerde başladı" diye konuştu.
Antalya Pembe Caretta LGBTQ gönüllüsü Erkan Şimşek, Gezi Parkı'nın seks işçilerinin akşamları 'Çalışmaya çıktığı bir mekan' olduğunu anlatırken, onu 'Çark' olarak adlandırdıklarını belirterek şöyle devam etti:
"Trans bireyler Gezi eylemlerinde özellikle ön plandaydı. Trans ve eşcinsel bireyler desteklemek için ciddi anlamda ön planda yer aldı. Gökkuşağı bayrağının en çok görünür olduğu yer Gezi eylemleridir. İstanbul dışındaki diğer illerde aynı şekilde farkındalık oluştu. İstanbul'da hareketlenen trans hareketi Ankara, İzmir, Antalya gibi diğer şehirlerde de örgütlenme, dernekleşme, topluluk ya da üniversite içinde topluluk halinde hareketlenmeye başladı."
GEZİ SONRASI ANTALYA'DA KURULDU
Özellikle Antalya'nın çok yoğun eşcinsel ve trans birey sayısına sahip olduğunu dile getiren Şimşek, Antalya'daki Pembe Carettalar'ın doğuş noktasının da Gezi eylemleri olduğunu söyledi. Şimşek,şunları ekledi:
"Burada da topluluk olma mecburiyeti vardı. Gezi'de topluma karışma, toplumla beraber hareket etme imkanı da çok fazla oldu. Onları bir şekilde kendi yanlarında görmesi, 'Ne oluyor' durumu yarattı ve daha çok fark eder hale geldiler. Toplumla iç içe geçtiğiniz zaman da kendi sorunlarınızı daha çok anlatır hale gelindi. Eşcinsel hareketi o yüzden Gezi'de biraz daha parladı."

FOTOĞRAFLI