Emre BAYLAN/ANTALYA, () - ANTALYA'nın Gündoğmuş İlçesi Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Özeren hakkında, ilçedeki ışıklı panodan yayımlanan 'Camide namaz kılıp sandıkta HDP'ye oy veren Kürt benim kardeşim olamaz. HDP'ye gönülsüz oy veren korkaktır. Gönüllü oy veren alçaktır' sözleri nedeniyle suç duyurusunda bulunuldu.
Antalya'ya 145 kilometre uzaklıkta 8 bin nüfuslu Gündoğmuş'ta Belediye Başkanı Mehmet Özeren'in ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan belediye pasajında asılı ışıklı panodan yayımlanan sözleri nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Panodan yayımlanan '4 sene aralarında yaşayıp, ekmeğini yediğim, suyunu içtiğim Kürt halkını da hep din kardeşim diye bağrıma bastım. Ama iş değişti. Camide namaz kılıp sandıkta HDP'ye oy veren Kürt benim kardeşim olamaz. Kardeşlik yüce bir makamdır. Alçaktan kardeş olmaz. HDP'ye gönülsüz oy veren korkaktır. Gönüllü oy veren alçaktır. Ey Müslüman Kürt halkı, ya yine HDP'ye oy ver, düşmanım ol, alçak ol ya karşı çık yüreklerde bayrak ol. Ama unutma kardeşime ne kadar şefkatli isem, düşmanıma o kadar cebbarım' sözleri nedeniyle Başkan Özeren hakkında HDP Antalya İl Başkanlığı avukatları aracılığıyla yapılan suç duyurusunda, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' iddialarıyla dava açılması istendi.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda Özeren, tarihsel ve dinsel motiflerle, toplumda HDP ve Kürt karşıtı bir algı yaratmak, bilinçaltında oluşturmaya çalıştığı bu düşmanlık nedeniyle her asker veya polis ölümünde infial oluşturmaya zemin hazırlanmakla itham edildi.
Başkan Özeren'in halkı birbirine düşman etmek ve HDP ye oy verenlere, Kürtlere hakaret etmekle birlikte mesajın tehdit de içerdiğinin savunulduğu HDP avukatlarının suç duyurusunda, Özeren'in 'nitelikli tehdit' suçu işlediği iddia edildi. Özeren'in mesajında yer alan ifadelerin, toplumda bir süredir var olan gerilimi artıracağı, sokağa basit protesto için çıkacak insanları provokakif ifadelerle kışkırtacağı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Yaşanacak tüm olumsuzlukların ve doğacak tüm zararların sorumlusu, şüpheli belediye başkanıdır. Yurdumuzun barışa ihtiyacı olduğu bu dönemde, provokatif davrananların cezalandırılması gerekmektedir. Aksi, bu linç eylemlerini artırmaktadır. Tüm açıklamalar da bu yönde gerçekleşmektedir. Zaten tüm saldırılar da HDP'yi hedef almaktadır. Pek çok bilgisiz, cahil kişi, partimizi 'bölücü' olarak nitelemektedir. Şüphelinin de aynı anlayışlar nedeniyle saldırıda bulunduğu düşüncesindeyiz. Diğer suçlar yanında, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçu da gerçekleşmiştir."

FOTOĞRAFLI