DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 2 ayrı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Eşbaşkan Fırat Anlı ile ilgili işlemler sürdürülürken Belediye ve DİSKİ'de yapılan aramalar sona erdi. Belediye önünde polisin aldığı güvenlik önlemi devam ederken, Belediye yetkilileri, arama sonrası tespit çalışması yapmak üzere Belediye binasına bugün saat 08.00 sıralarında girdi.
HDP ve DBP, gözaltı kararları ve uygulamaları protesto çağrısı yaptı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da bugün saat 11.00'de yapılacak protestoya katılacakları belirtildi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 15 Ağustos'ta açık alanlarda yapılmak istenen etkinliklere yönelik alınan yasak kararı hatırlatılırken, halka 'sağduyu' çağrısı yapıldı.
BELEDİYE'DEKİ ARAMA SAAT 05.20'DE BİTTİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Eşbaşkan Fırat Anlı'nın dün akşam gözaltına alınmasından sonra evlerinde yapılan aramalar saat 23.20'de sona ererken, Büyükşehir Belediye binasında yapılan arama ise bugün saat 05.20'ye kadar sürdü. Aramanın bitmesinden sonra polis Belediye önünde aldığı güvenlik tedbirlerini sürdürürken, saat 08.00 sıralarında Belediye yetkilileri ve daire başkanları kendi sorumluluklarında bulunan katlarda yapılan aramalardan sonra tespit yapıp tutanak tutmak için avukatlarla binaya girdikleri belirtildi.
DİSKİ'DE DE ARAMA YAPILDI
Büyükşehir Belediyesi'nde arama sürürken, Büyükşehir'e bağlı Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü binasında saat 04.00'te başlatılan arama saat 07.00'ye kadar sürdü. HDP ve DBP, Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanlarının gözaltına alınmasını protesto etmek için bugün saat 11.00'de Büyükşehir Belediyesi önünde toplanma çağrısı yapmıştı. Polis, bunun için Belediye çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
VALİLİKTEN AÇIKLAMA
HDP ve DBP'nin çağrısı üzerine Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen PKK/KCK terör örgütü soruşturması kapsamında, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Belediye Meclis üyesi Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasının gerekçe gösteren bazı kesimlerin, basın organları ve sosyal medya hesapları aracılığıyla bugün saat 11.00'da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanma çağrıları yaptıkları, halkı kanunsuz eylemler yapmaya davet ettiklerinin tespit edildiği belirtildi. Valilik açıklamasında, OHAL Kanunu'nun 11-m maddesine istinaden, Diyarbakır merkezinde 15 Ağustos tarihinde alınan açık alanlarda stant açma, çadır kurma, basın açıklamaları yapma, oturma eylemi, miting, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin ikinci bir emre kadar yasaklandığı kararı hatırlatılarak şöyle denildi:
"İlimizin huzuru ve birlik beraberliği adına, bu tür çağrılara itibar edilmemesi büyük önem arz etmektedir. Diyarbakır halkının sağduyu göstereceğine ve bu tür yasadışı çağrılara itibar etmeyeceğine olan inancımız tamdır. Bu vesileyle Diyarbakır halkımıza şimdiden teşekkür ediyoruz."