Ahmet DAĞLI / SANDIKLI(Afyonkarahisar), () - AFYONKARAHİSAR'da ekimi yapılan haşhaş bitkisinin açan çiçekleri, Afyon Ovası'nda tabloyu andıran görüntüler ortaya çıkardı.  Afyon Ovası'ndaki haşhaş tarlaları ilkbaharda açan, yazın da olgunlaşan çiçeklerle görsel şölenin yaşandığı bölge haline geliyor. Haşhaşın en yoğun ekildiği Sandıklı'ya bağlı Alagöz Köyü'nde yılda en az 200 dönümde haşhaş ekimi yapılıyor. Asırlardır çiftçinin geçim kaynağı olan, insanlık tarihinin en önemli ilaç bitkisi olarak kabul edilen haşhaşın beyaz çiçekleri Afyon Ovası'nda tabloyu andıran görüntüsüyle hayran bırakıyor. Aralarındaki siyah haşhaşların mor açan çiçekleri ise ayrı bir güzellik katıyor.
Alagöz Köyü Muhtarı Ramazan Çetinkaya, Afyon bitkisinin Mayıs ayının sonlarında çiçek açmaya başladığını belirterek şunları söyledi:
"Bu güzellik Haziran'ın 15'ine kadar devam eder. Bu güzellik ovamızda görsel bir şölen haline dönüyor. Tarlalara gelerek hatıra fotoğrafları çektiriyoruz. İlimiz 'Afyon' ismini bu bitkiden alırken, Afyonspor da renklerini bu bitkinin çiçeklerinden almış. Siyah haşhaşın çiçekleri mor açarken, beyaz haşhaşın çiçekleri de beyaz açıyor. Afyonspor'umuzun forma rengi de mor ve beyazdır. Siyah haşhaşın fiyatı düşük olduğu için şimdi genelde beyaz haşhaş ekimi yapılıyor. Haşhaşlar çiçek açtığında da Afyon Ovası beyaza bürünüyor."
'TEMMUZ'UN 15'İNE KADAR HASADI YAPILIR'
Afyon bitkisinin ekimine Ekim ayı sonlarında başlandığını ve kasım ayı içerisinde tamamlandığını belirten Muhtar Ramazan Çetinkaya şu bilgileri verdi:
"İki sefer çapası yapılır. Mayıs ayı sonlarında çiçeğini açar ve haziran ayının 15'ine kadar çiçek dönemi devam eder. Temmuz ayının 1 ve 15'i arası da hasadını yaparız. Hasat zamanı çok hassastır. Bu dönemde yağmurdan etkilenir. Onun için hasadını 15 gün içinde tamamlamamız gerekir. Hasat sonrası haşhaşı kapsülünden makine yardımı ile ayırırız. Kapsülünü Toprak Mahsulleri Ofisi'ne, haşhaşını da tüccara satarız. Köylümüzün başlıca geçim kaynaklarından biri de Afyon bitkisidir. Yöresel olarak da bu bitki örtüsünün birçok adı vardır. Yöresel olarak Afyon, Afyan, Haşgeş, Haşhaş gibi de isimler verilir."

FOTOĞRAFLI