Ceyhun ÖZER/ CEYHAN,(Adana),() - ADANA'nın Ceyhan İlçesi'ndeki Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Ceyhan Deniz Terminali'nde yangın tatbikatı yapıldı. Gerçeğini aratmayan tatbikatta yangına Türkiye'de sadece BTC'de bulunan su ve köpük toplarıyla müdahale edildi.
BOTAŞ'ta geçen 4 Aralık'ta boş tanklardan birinde yangın çıkan yangının ardından bugün de gerçeği aratmayan tatbikat yapıldı. International Limited'in (BIL) BTC Ham Petrol Boru Hattı'nda yapılan tatbikatta senaryo gereği tanklarından birinde yangın çıkması üzerine kriz masası oluşturuldu. Durum değerlendirmesi yapıldıktan sonra tankların bulunduğu alana çok sayıda itfaiye ekibi ve her biri dakikada 30 ton su ve köpük karışımı püskürtme kapasitesine sahip su ve köpük topları sevk edildi. Topların TIR'lara kurulum işlemleri tamamlanıncaya kadar alevlerin başladığı tanka kriz masasından otomatik olarak devreye alınan soğutma sistemiyle müdahale edildi. Yaklaşık 20 dakika sonra kurulumu tamamlanan su ve köpük topları devreye alındı. Püskürtülen su ve köpük karşımı ham petrolün alev aldığı tankın hava ile temas etmesini engelleyerek yangın söndürüldü. Senaryo gereği yaralanan bir kişi ise sağlık görevlileri tarafından yapılan ilk müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye götürüldü.
KENDİMİZİ TEST ETTİK
Tatbikat sonunda bir açıklama yapan BIL Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atıf Çay, su ve köpük topunun dünyada 7 tesiste, Türkiye'de ise sadece kendilerinde bulunduğu belirterek şunları söyledi: "Yüzyılın projesini işletiyoruz ve buna göre de tüm çalışmalarımızda uluslararası standartları uyguluyoruz. Bugün tank sahamızda meydana gelebilecek olası bir yangın durumunda müdahale kapasitemizi tekrar test etmiş olduk. 10 yıla yaklaşan tecrübemiz var. Aynı şekilde büyüklü, küçüklü bir çok tatbikat yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Biz, sürekli gelişim prensibiyle çalışıyoruz. Bu çalışmalar, bizi geliştiren, kapasitemizi test etme imkanı sunan önemli tecrübeler. Oldukça başarılı geçen bu tatbikatta görev alan tüm arkadaşlarımı gönülden kutluyorum."
BIL, Azeri petrollerini Akdeniz'e taşıyan 176 kilometrelik Türkiye bölümünü işletiyor. Tüm noktaları yangına müdahale sistemleriyle donatılmış durumda olan Ceyhan Deniz Terminali'nde petrol depolama alanı içerisinde her biri 3 bin 400 ton kapasiteli 2 yangın suyu havuzu bulunuyor. İhtiyaç halinde, deniz suyu da sisteme alınarak yangına müdahale ediliyor. 

FOTOĞRAFLI