YÖNETMENLİĞİNİ Serkan Koç’un yaptığı ve geçtiğimiz günlerde Almanya’da gümrük polisleri tarafından el konulan ‘Ermeni Belgeleriyle 1915’ belgeseli, Kayseri Galası yapıldı. Galaya katılan TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan, Ermeni Soykırımı iddiasında Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’nin ihlal edildiğini belirterek, nefret suçu işlendiğini söyledi.

Belgeselin galası, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapıldı. Galaya, TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan, ‘Ermeni Belgeleriyle 1915’ belgeselinin yönetmeni Serkan Koç, Vatan Partisi İl Başkanı Prof. Dr. Eyüp Selahattin Karakaş, partinin Kayseri milletvekili adayları, partililer ve davetliler katıldı. Galada izletilen 90 dakikalık belgeselde, Ermeni Soykırım iddialarına karşı Türkiye’nin tezleri anlatıldı.

Belgeselin ardından konuşan TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan, Ermeni Soykırımı iddialarına ilişkin Türkiye ve Türk halkının suçlanmasının bir nefret suçu olduğunu belirterek, "İki çok önemli nokta var. Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’nin 4’üncü maddesi soykırım suçlamalarının ancak ve ancak gerçek kişilere yöneltilebileceğini ön görüyor. Yahudi Soykırımı, arkasında bir mahkeme kararı da var, tartışılmıyor. İzlediğimiz bir filmde veya dizide, okuduğumuz bir kitapta Almanya’nın ülke, Alman halkının ulus olarak suçlanmıyor. Suçlanan kişilerdir, Hitler ve arkadaşlarıdır. En fazla Nazi rejimidir. Eski Yugoslavya’da da suçlanan Sırp halkı değil, Milisoviç’tir. Ancak, konu Ermeni Soykırımı iddiaları ve muhatap olarak bize gelince, Türkiye ve Türk halkı suçlanıyor. Bu çifte standarttır, aynı zamanda bir suçlama değil, kendisi olarak bir suçtur. Dünyanın yüzüne vurmamız gereken bir olaydır. Bu bir tarihsel kökleri olan nefret suçudur” dedi.
Yönetmen Serkan Koç da belgeselin ilgi görmediğini öne sürerek, “Belgelerimizi ders kitaplarına alsak, üniversitelerimizde okullarımızda okutsak, bütün dünya kamuoyuna göstersek, kimse bize bir şey söyleyemez. Ancak, Türkler haksızlığa uğramış derler. Savunmada olmamamız lazım. Bizim, haklılığımıza güvenerek bütün dünyaya anlatmamız lazım” diye konuştu.
Gala, davetlilerin sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.