CUMHURİYET Bayramı kutlamaları kapsamında Şili'nin başkenti Santiago'da Türk Büyükelçiliği'nin davetlisi olarak konser veren dünyaca ünlü piyanist devlet sanatçısı Gülsin Onay, sanatseverleri hayran bıraktı.
Cumhuriyet'in 93'üncü yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi dünyanın farklı ülkelerinde de coşkuyla kutlanıyor. Şili'nin başkenti Santiago'nun Türkiye Büyükelçisi Gökçen Kaya'nın davetlisi olarak ülkeye giden devlet sanatçısı ünlü piyanist Gülsin Onay, büyükelçilikte verilen Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu'na katıldı. Resepsiyon, Büyükelçi Kaya'nın İspanyolca yaptığı konuşmanın ardından Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anıldı. Saygı duruşunda bulunulurken, İstiklal Marşı okundu. Resepsiyona katılan davetlilere Türk yemekleri sunuldu. Ardından Teatro Oriente salonunda konser veren Onay'ı; Büyükelçi Gökçen Kaya, Türkiye Şili Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Alberto Robles ve eşi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Christian Rehren, Hollanda, Kuveyt, Azerbeycan, Panama, Japonya, İran, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Hindistan ve Hırvatistan'ın büyükelçileri ve geniş davetli topluluğu izledi. Yaklaşık 80 dakika süren konserine Onay, Beethoven'ın Ayışığı Sonatı ile başladı. Ayrıca programında Haydn, Chopin ve Saygun'un da eserlerini seslendiren sanatçı, dinleyicilerin ısrarlı alkışlarına karşılık bir de bis sundu. Onay, konser sonunda dakikalarca ayakta alkışlandı. Büyükelçi Kaya, Onay'a çiçek vererek teşekkür etti.
Konser öncesinde başkent Santiago'daki Apoguindo Caddesi Novigod Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'nı ziyaret eden Onay, saygı duruşunda bulunduğunu belirterek, anıtın üzerindeki plakette 'Mustafa Kemal Atatürk. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu. Vatan'ının fedakar ve sadık hizmetkarı. Benzeri olmayan kahraman. İnsanlık idealinin canlı emsali. Bütün hayatını Türk Milleti'ne vakfetmiş, milletine kendi ruhunu, ateşini vermiştir. Hatırası milletinin ruhunu ateşli tutan sönmez bir meşale olarak yaşamaktadır' yazdığını söyledi. Onay, "Ulu Önderimiz Atatürk sayesinde bugün sanatçılar olarak dünyanın dört bir köşesinde ülkemizin sesini çağdaş yüzünü duyurmaktan ve bunu sanat aracılığıyla yapmaktan gurur duyuyoruz. Bu günlerimizi Ata'mıza borçlu olduğumuzu unutmayalım, unutturmayalım. Şu anda önünde durduğum anıtta belediye tarafından, kentte yaşayan kişilerin örnek alması için yaptırıldığı bildirilmiştir. Dünya böyle kaç lider gelmiş olabilir ki. Cumhuriyet Bayramımızın coşkusunu dünyanın dört bir yanına taşıyoruz" dedi.

FOTOĞRAF