MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, Gezi Parkı Olaylarının 2'nci yıldönümü, HDP ve STK'ların iki ayrı noktada anma etkinlikleriyle yapıldı. Gezi Parkı Olaylarının 2'inci yıldönümünde ilk olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri tarafından Atatürk Caddesi Saman İskelesi'nde anma etkinliği düzenlendi. Partililer, 'Gezi şehitleri ölümsüzdür' pankartı açıp, 'Birleşe birleşe kazanacağız' ve 'Gezi halkların ruhudur' dövizlerini taşıdı.

Gezi ruhu öldürülemez sloganları atan grup adına konuşma yapan HDP Marmaris Eş Başkanı Emil Eker, "Bundan 2 yıl önce, halkın ortak varlığı olan Gezi Parkı'ndaki ağaçların bir AVM inşaatı için sökülmeye başlanması ve demokratik protesto hakkını kullanan yurttaşların polis şiddetiyle karşılaşması sonucu doğan tarihi Gezi Direnişi'nin ikinci yıldönümündeyiz. Rant uğruna gözü dönmüş iktidar, kentine ve ortak yaşam alanlarına sahip çıkmak isteyenlerin itirazını ezmeyi seçmiş, toplumsal infialle birlikte başlayan direnişte 8 gencimiz katledilmiş, 11 yurttaşımız gözünü kaybetmiş, sayısız yaralanma, gözaltı ve travma yaşanmıştı.

O günlerden bu yana hükümetin tavrı polis şiddetini meşrulaştırmak olmuş, devletin kendi yurttaşlarına yönelik tutumuna dair herhangi bir iyileşme gözlenmemiştir. Gezi Direnişi boyunca ve ardından yaşananlar devletin topluma yönelik şiddet tarihinin bir temsili olmuştur. Gezi Parkı Direnişi, toplumun tüm kesimlerine demokratik bir geleceği beraber kurma yolunda ışık tutmaya devam edecektir. Gezi direnişinde, Rojava'da, Roboski'de, madenlerde, şantiyelerde, fabrikalarda emek, özgürlük ve demokrasi mücadelelerinde yitirdiğimiz canlarımızı unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

Açıklama sonrası slogan atan partililer sessizce dağıldı. İkinci anma etkinliği, Marmaris Pir Sultan Abdal Derneği koordinesinde toplanan Birleşik Haziran Harekatı, Eğitim-İş ve Eğitim-Sen üyesi aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 50 kişi Atatürk Caddesi Marmaris Belediyesi Halk Plajı'nda bir araya geldi. Sırtlarına 'Elbet bir bildiği var bu çocukların, kolay değil öyle genç ölmek' yazılı çıkartma yapıştıran grup, plaja yaktıkları mumlarla 'Gezi' yazdı. Plaj önünde açılan 'Gezi Duvarı' panosuna vatandaşlar dileklerini yazdı. Grup Yorum ve Kızılırmak'tan çeşitli şarkılar çalınırken, 'Gezi unutulamaz, unutturulmayacak' sloganları atıldı. Gezi direnişinde ölenler için bir dakika saygı duruşunda bulunan grup, 2 dilek feneri yakarak gökyüzüne bıraktı. Atılan sloganlar sonrası grup sessizce dağıldı.