KOCAELİ Sanayi Odası’nın sosyal sorumluluk projesi olan ve engellilerin istihdam edildiği 'Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi', Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) bünyesindeki Dünya Odalar Federasyonu'nun (WCF) düzenlediği Dünya Odalararası Proje Yarışması’nda 39 ülkenin 79 projesi ile yarışarak 'En İyi İş Yaratma ve İş Geliştirme Projesi' kategorisinde finalist oldu.

Oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, finale kalan 5 projeden biri olan ve Avrupa’da bile örneği olmayan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Projesi’nin birçok ülkeye örnek olabileceğini söyledi. Türkiye’den katılan 7 proje ile birlikte 39 ülkenin 79 projesi ile yarışan ve finale kalarak büyük bir başarı elde eden Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Projesi, Kolombiya, İngiltere, Avustralya ve Belçika’nın projeleri ile yarışacak. 'En İyi İş Yaratma ve İş Geliştirme' kategorisinde Kolombiya Bogota Ticaret ve Sanayi Odası, Birleşik Krallık Glasgow Ticaret ve Sanayi Odası, Avustralya Kuzey Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası, Belçika Voka Ticaret ve Sanayi Odası’nın projelerinden biri İtalya’nın Torino kentinde yapılacak Dünya Odalar Kongresi’nde ödüle kavuşacak.

Dünya çapında 140 ülkedeki 14 bin Oda ve Odalar Birliği’ni kapsayan Dünya Odalar Federasyonu’nun her iki yılda bir düzenlediği Dünya Odalar Kongresi’nin dokuzuncusu 10-12 Haziran 2015 tarihlerinde İtalya’nın Torino kentinde yapılacak. Kongre sürecinde finale kalan projelere ilişkin değerlendirmeler tamamlanarak 4 ayrı kategorideki şampiyonlar da netleşecek. Yarışmanın sonuçları, 12 Haziran’daki Ödül Töreni’nde açıklanacak.

Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nin yarışmayı kazanması halinde Kocaeli Sanayi Odası’nın öncülüğünde kurulan ve özel sektör işbirliği ile geliştirilen Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi, küresel iş modeli olma yolunda büyük bir adım atmış olacak. Kocaeli Saayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Bizimköy Modeli’nin başarısının tescillenmesinin önemine dikkat çekerek, "Avrupa’da bile örneği olmayan 'Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Projesi' birçok ülkeye örnek olabilir. Bu başarıda en büyük pay Merkezimizde çalışan engelli çalışanlarımızın" diye konuştu. Bizimköy Engelliler Merkezi, 2005 yılında Kocaeli sanayi Odası öncülüğünde, engellilerin üretim sürecine katılmalarını sağlayarak kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmelerini ve aynı zamanda ekonomiye de katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla kuruldu. İş dünyası ile işbirliği içinde engellilerin sosyal yaşamın ve üretim sürecinin içinde bulunmalarına yardımcı olmak amacıyla kurulan merkezde bugün tekstil, mantarcılık, sebze, meyve ve çiçek (sera) yetiştiriciliği bölümlerinde 60’ı engelli olmak üzere 75 kişi istihdam ediyor.