DENİZLİ'de, Karayolu Trafik Güvenliği Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikte emniyet kemerinin ne kadar önemli olduğu, simülatör otomobilde uygulamalı anlatıldı.

Vatandaşlar, simülatörün ters çevrilmeye başlanmasıyla kaza anında emniyet kemerinin ne kadar önemli olduğunu öğrendi. Karayolu Trafik Güvenliği Haftası Delikliçınar Meydanı'nda düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı. Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal ve çok sayıda daire müdürünün katıldığı ilk etkinlikte Valilikten Delikliçınar Meydanı'na kadar kortej yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe katılan öğrenciler, ellerinde taşıdıkları dövizlerle trafik kurallarına dikkat çekti. Ardından İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, meydanda konuşma yaptı.

EMNİYET KEMERİNİN ÖNEMİNE VURGU

Kentte emniyet kemeri takma oranını yüzde 70'lerde olduğunu söyleyen Namal, "Üzerinde önemle durduğumuz denetimlerin başında emniyet kemeri gelmektedir. Emniyet kemerinin görevi, çarpma anında olabilecek etkileri vücudun daha güçlü bölgelerine yönlendirerek ölüm ve yaralanma riskini azaltmaktır. Bu açıdan emniyet kemeri kaza önleyici değil; başta kafa ve göğüs yaralanmaları olmak üzere, olası bazı yaralanma türlerine karşı geliştirilmiş koruyucu düzenektir" dedi.

Ülkede trafik suçunun vicdani bir sorgulama yaratmadığını söyleyen Müdür Namal, "Bir başka suçu işlemesi halinde kişinin duyabileceği içsel ya da manevi ıstırap, trafik suçu işlediğinde nedense söz konusu değildir. Trafik suçları yalnızca hukuki bir ceza olarak kabul edilmektedir. Trafiğe ilişkin hata ve suçlardan dolayı ne yazık ki insanlarımız suçluluk duymayı bıraktı. Gurur verici davranışlar olarak görüldüğü söylenilebilir. Söz gelimi süratli araç kullanmak, kırmızı ışıkta geçmek ve alkollü araç kullanmak, yasal olarak bir suç olmasına rağmen insanların övünçle söz edebileceği birer davranış haline gelmiştir" diye konuştu.

Konuşmanın ardından görevlerinde başarılı olan polis, jandarma ve 112 Acil Yardım personeline protokol üyeleri tarafından başarı belgesi verildi. Yılın şoförleri seçilen taksi, minibüs, servis sürücülerine de plaket takdim edildi. Törenin ardından protokol üyeleri, Karayolları, AFAD, itfaiye, 112 Acil Yardım, UMKE, Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerinin açtıkları stantları ziyaret ederek bilgi aldı. Tören alanına Emniyet Müdürlüğü tarafından emniyet kemerinin önemini uygulamalı gösteren simülatör de getirildi. Otomobilin içine binen iki kişi, emniyet kemerlerini taktıktan sonra simülatör ters çevrildi. Emniyet kemerleri takılı olmasına rağmen ters dönen otomobilde zor anlar yaşayan vatandaşlar, simülatörden çıktıktan sonra kemerin önemini yaşayarak öğrendiklerini söyledi.