Burak GEZEN- Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de, Umurbey Belediyesi ve Görsel Tanıtım Derneği işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Havacılık Festivali 'Troy Air Fest' başladı. Festivalde çocuklar, pilotlarla birlikte boğaz ve şehitlik semalarında uçarak büyük bir heyecan yaşadı.

Lapseki İlçesi'ne bağlı Umurbey Belediyesi ve Çanakkale Görsel Tanıtım Derneği işbirliğiyle kentte ilk kez Havacılık Festivali düzenlendi. 4 gün sürecek olan 'Troy Air Fest'in ilk gününde, festivale gönüllü olarak katılan pilotlar, 'Cessna 172', 'Cessna 206', 'Gyro' ve 'Ultralight' tipi uçaklar ile Umurbey sahilindeki festival alanında özel olarak hazırlanan 750 metre uzunluğundaki piste iniş yaptı. Kuvvetli esen poyraza karşın havanın müsait olduğu anlarda sivil havacılığı sevdirmek için çocuklar, Çanakkale Boğazı ve Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklerin üzerinde uçuruldu. Birçok çocuk ilk kez uçmanın heyecanını yaşadı. Festival boyunca gönüllü çocuklar uçurulacak. Festivalde ayrıca motosiklet yarışları, konserler, sahilde plaj voleybolu gibi etkinlikler gerçekleşecek. Festivale gelen katılımcılar, ayrıca alanda çadır kurarak 4 gün boyunca burada konaklayabilecek.

Çanakkale Görsel Tanıtım Derneği Başkanı Timur Kara, Umurbey'de festivalin biraz gecikmeli olarak başladığını söyledi. Dün hava şartlarının iyi olmadığını da belirten Timur Kara, sözlerine şöyle devam etti:

"Gecikmeli olarak hala gelen uçaklar var. Şu anda 4 tane uçağımız festival alanında. Havada 6 tane daha uçağımız var. Gün içerisinde onlar da gelecek. Yarın ve yarından sonra da uçaklar gelmeye devam edecek. Hava şartları elverdiğince çocukları uçurmaya çalışacağız. Bugün uçuşların birazına başladık. Çocuklar çok heyecanlı. Bütün herkesi Umurbey'e bekliyoruz."

Umurbey Belediye Başkanı Ak Partili Sami Yavaş ise, festivalin etkinlikler ile devam ettiğini belirterek, "Bu gördüğünüz festival alanı bundan 7 ay önce komple bataklık bir alandı. Çok yoğun çalışmalarla burası yaklaşık 3 bin 500 kamyon malzeme ile dolduruldu. Plajla birlikte bu alan artık etkinliklerin yapıldığı bir alan haline getirildi. Umurbey kordonuna kavuştu. Halk plajı şeklinde hazırladık. Festivalimiz akşam konser ve çeşitli etkinlikler ile devam edecek. Dolu dolu Çanakkale'nin en kapsamlı bir festivali olacak inşallah" dedi.

Festivalde hayatında ilk kez uçan çocuklardan biri olma şansını yakalayan Kaan Kara, "Çok güzeldi. Kalkarken uçaktan traktör gibi sesler çıkıyordu. Titriyordu. Ama havalanınca hiç korkmadım. Güzeldi. Uçuş sırasında kalkarken biraz korktum" diye konuştu.

Arda Kara ise, "İlk uçuşumdu. Baya güzeldi. İlk başka heyecanlanıp, korkacağımı sandım. Ama korkmadım. Uçuşu herkese tavsiye ederim. Pilot olmayı düşünüyorum. Zaten biz simülasyona da gitmiştik. Orada F-16'larla da eğitim aldık" diye konuştu.