TÜRKİYE- Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin(YDSK) 4. toplantısına katılmak için bugün İstanbul’dan Kiev’e giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çözüm sürecinde izleme komitesi kurulacağı şeklinde çıkan haberler hakkında düşüncesinin sorulması üzerine,” Ben bu olaya olumlu bakmıyorum. Bunlar doğru şeyler değildir, birilerini tatmin için bu işler yapılmaz ” diyerek şöyle konuştu: “ Ben gazetelerde okuyorum. Böyle bir şeyden doğrusu benim bir haberim yok. Şunu da çok açık net söyleyeyim. Bu olaya da ben olumlu bakmıyorum. Başbakanlığım döneminde de, işte akil insanların içersinden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız, nasıl değerlendirirsiniz dedikleri zaman, bunları doğru bulmadığımı, böyle bir şey düşünmediğimizi o zaman söylemiştim. Aynı şeyi şimdi de söylüyorum.

Bunlar doğru şeyler değildir. Bu konuda işin başından itibaren her ülkede olduğu gibi biliyorsunuz istihbarat teşkilatları bu işin birinci derecede, sürecin yönetenleridir. Onlarla bu işler yürür. Halbu ki burada bizler ta o dönemde malum temsilcileri konumunda olan siyasi partiden üç elemanı buraya gönderdik. Bunları da gizlemeye gerek yok. Ama bu sayının üçten beşe çıkması, yediye çıkması, on beşe çıkması veya ayrı bir grubun oraya gönderilmesi, bunlar neyi değiştirecek ki? Yani birilerini tatmin için bu işler yapılmaz. Eğer bu işin yönetimi hükümette ise, hükümette bu işte üzerine düşeni, gerekeni başlattığı bir süreç üzerinde devam ettirmelidir. Öyle düşünüyorum. Bunun dışındaki süreç sadece kendi çerçevesi içersinde kalmalıdır. Bu zaman zaman biliyorsunuz ta dağa bile çeşitli roman yazarları gönderilmişti. Ne netice aldılar? Her halde yeni romanlar mı yazdırılacak? Bunlara gerek yok. Bunları doğru da bulmuyorum. Bunlar benim samimi düşüncelerimdir.”

BEŞ BAKAN BERABERİNDE

Cumhurbaşkınlığına ait TC-TUR kuyruk tescilli uçakla bu sabah saat 09.30’da Kiev’e giden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bakanlar Taner Yıldız, Ömer Çelik, Mevlut Çavuşoğlu, Nihat Zeybekçi de beraberinde gitti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde düzenlediği basın toplantısında Ukrayna ziyareti sırasında özellik Kırım Tatarları ve Ahıska Türklerinin sorunlarıyla yakından ilgileneceğini belirterek şunları söyledi: “ Ukrayna’daki bu toplantıya Sayın Poroşenko ile birlikte başkanlık edeceğiz. Biz ilk kez Başbakanlık görevimizi üstlendiğimiz dönemde ticaret hacmimiz bir buçuk milyar dolardı. Bugün geldiğimiz nokta ise yaklaşık beş kat artmak suretiyle 6 milyar dolara ulaşmış vaziyette. Ukrayna’da yaşananları da masaya yatırma fırsatı bulacağız. Ukrayna’da meydana gelen hadiseler açısında bizim orada yaşayan Kırım Tatarları ve Ahıska Türkleri kardeşlerimiz var.

Geçmişte büyük acılara, trajik kütlesel sürgünlere maruz kalmış bu kardeşlerimiz uzun yıllar sonra vatan hasretlerini bitirip ülkelerine dönebildiler. Maalesef oralarda yaşanan gerilimlerden, çatışmaların sebep olduğu sıkıntılardan çok ciddi bir şekilde etkileniyorlar. Türkiye olarak ilgili kurumlarımız aracılığı ile bu kardeşlerimizin durumunu yakinen takip ediyoruz. Kırım’ın yasadışı ilhakından sonra buradaki tatar kardeşlerimizin bilhassa yerel makamlar tarafından baskı altına alınmasını tasvip etmemiz mümkün değil. Bu endişemizi, bu konudaki hassasiyetimizi konunun tüm muhataplarıyla ele alıp atılması gereken adımları da dile getiriyoruz. İnşallah bu ziyaret vesilesiyle Kırım Tatarları ve Ahıska Türkleri temsilcileri ile de bir araya geleceğiz."

YAKALANAN DAİŞ SEMPATİZANLARI

Türkiye’de yakalanan ve Daiş’e gitmek isteyen Avrupa ülkesi vatandaşlarla ilgili olarak sorulan bir soruya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ Eğer bize bildirirlerse yakalayıp iade ediyoruz. Bildirmezlerse bunun hesabını bize kimse soramaz “ diyerek şöyle konuştu: “Öncelikle Daiş’le alakalı olarak çeşitli Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ülkemiz üzerinde turist olarak gelip Suriye’ye geçenler noktasında zaman zaman gerek şahsım, gerek Sayın Başbakan, gerekse Dışişleri Bakanımızın açıklamaları oldu. Eğer bizlere bunlar bildirilirse bizler bunları sınırda yakalar ondan sonra da iade ederiz. Çok ciddi rakamlar olduğuna ben de şahidim. Bunları iade ediyoruz, bundan sonra da bizlere bildirilmesi halinde yakalayıp iade etmek bizim hem insani hem de vicdani görevimizdir. Eğer bize bildirilmiyorsa kimse de kalkıp bize bunun hesabını tabiî ki soramaz. Şu anda verilen sayıya göre 12bin 520 kişinin Türkiye’ye giriş yasağı olduğunu sayın bakanım ifade ediyor. İade edilenlerin sayısı da Bin 170 olduğunu söylüyorlar.

TÜM DÜNYA AYAĞA KALKMALI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tunus’ta Daiş’in yaptığı kanlı eylemle ilgili olarak sorulan bir soruya ise, “ Tabi dün Tunus’ta olan, aldığımız haberlere göre Daiş terör örgütünün üstlendiği müzenin yanındaki olaylar neticesinde 20’yi aşkın turistin ziyaret amacıyla geldikleri Tunus’ta çocuk, kadın, erkeğin öldürülmesi katliam ve cinayettir. Terörün içinde yaşayan bir ülke olarak bu işlerin acısını iyi bilen bunu tatmış bir ülke olarak bunları biliyoruz. Terörün her zaman söylediğimiz gibi lokal bir mevzi bir durum olmadığını, bunun uluslararası bir konu olduğunu, bunun ırkı, milliyeti, vatanı olmadığını hep söylüyoruz. Bu olay karşısında tüm insanlığın ayağa kalkması gerekir” diye cevap verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan be beraberindeki heyetin bu akşam geç saatlerde Türkiye’ye döneceği bildirildi.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Daha önce her konuda savunduğu çözüm süreci ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son konuşması şaşırttı. Hükümetle ters düşen bir açıklama yapan Erdoğan'ın söyledikleri, "Seçim öncesi hükümetle danışıklı daövüş, bir taraf süreçle bir taraf milliyetçi söylemlerle başka alanlara mı mesaj veriyor" yorumlarına neden oldu.

Çözüm süreci izleme heyeti oluşturulmasına ilişkin görüşleri sorulan Erdoğan, "Bunun dışındaki süreç kendi çerçevesi içinde kalmalıdır. Dağa bile çeşitli roman yazarları gönderildi. Ne netice alındı. Yeni romanlar mı yazdırılacak? Bunları doğru bulmuyorum" dedi.

Bu konudaki gelişmeleri gazetelerden okuduğunu söyleyen Erdoğan, "Böyle bir şeyden doğrusu benim haberim yok. Ve şunu da açık net söyleyeyim. Bu olaya ben olumlu bakmıyorum. Başbakanlığım döneminde de akil insanlar içinden bir grubun gitmesini nasıl buluyorsunuz diye sorulduğunda, bunları doğru bulmadığımı söylemiştim. Bunlar doğru şeyler değil. Bu konuda işin başından itibaren her ülkede olduğu gibi istihbarat teşkilatları bunun birinci derecede sürecin yönetenleridir. O dönemde temsilcileri olan siyasi partiden 3 elemanı buraya gönderdik. Yine biz gönderdik. Bunları gizlemeye gerek yok. Bu sayının 5'e çıkması 10'a çıkması, ayrı bir grubun oraya gönderilmesi, neyi değiştirecek ki? Birilerini tatmin için bu işler yapılmaz. Bu işin yönetimi hükümete üzerine düşeni başlattığı süreç içinde devam ettirmelidir. Bunun dışındaki süreç kendi çerçevesi içinde kalmalıdır. Dağa bile çeşitli roman yazarları gönderildi. Ne netice alındı? Yeni romanlar mı yazdırılacak? Bunları doğru bulmuyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Balyoz ve Ergenekon davalarının sürdürüldüğü dönemlerde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en üst düzey komutanlarına yönelik yapılan operasyonlar sırasında "Bu davaların hakimi de savcısı da benim" diyerek savunmuştu. Dün Cumhurbaşkanı olarak gittiği Harp Akedemilerinde "Askere yapılanların büyük haksızlık olduğunu ve kendisinin de yanıltıldığını" ifade ederek adeta günah çıkardı.
Çelişkili açıklamalar, AKP'nin seçim öncesi toplumun her tarafına hitap edebilecek süpekülasyonlar olarak ifade ediliyor.

Oysa bu süreci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en yakınında bulunan sağ kolu denilen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan yönetiyor... Siyasi kulislerde Yalçın Akdoğan "Emirleri Cumhurbaşkanı'ndan alır. Başbakanı ancak bilgilendirir. Bu konuda Cumhurbaşkanı'nın bilgisi olmaması mümkün değil" diye konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan şaşırtan 'Çözüm Süreci' açıklaması

(Görüntülü Haber) Cumhurbaşkanı Erdoğan: (İzleme Heyeti) Ben bu olaya olumlu bakmıyorum


(Görüntülü Haber) 2- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (İzleme Heyeti) Ben bu olaya olumlu bakmıyorum


(Görüntülü Haber) 3- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (İzleme Heyeti) Ben bu olaya olumlu bakmıyorum



DHA