Sedat BUDAK/DOĞUBAYAZIT (Ağrı), () - TÜRKİYE Dağcılık Federasyonu (TDF) Antalya İl Temsilciliği tarafından düzenlenen etkinliğe katılan 4'ü kadın 10 görme engelli sporcu, 'Türkiye'nin çatısı' olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'nın 5 bin 137 metre yükseklikteki zirvesine tırmanma başarısı gösterdi. Görme engelli dağcılardan İsmail Sabancı, "Zirveyi görmedim. Ama zirvede olduğumu ve o güzel duyguyu vücudumda hissettim" dedi.
Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Antalya İl Temsilciliği tarafından düzenlenen 'Görülmeyen Zirve Zaferi Projesi' kapsamında 10'u görme engelli 27 sporcu, Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'ne geldi. Akdeniz Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (ADDK), Toroslar Doğa Sporları Kulübü (TODOSK) yönetici ve sporcularının rehberliğinde 23 Ağustos cumartesi günü tırmanışa geçen görme engelli dağcılar dağın 3 bin 200 metresine çıkarak ana kampa yerleşti. 24 Ağustos pazar günü ise, 4 bin 200 metre yüksekliğe çıkan dağcılar, burada rakıma uyum sağlamak için 2 gece konakladı. 26 Ağustos salı günü saat 01.30 sıralarında kar yağışı altında tırmanışa geçen dağcılar, 6 saat süren zorlu etap ardından saat 07.30'da Ağrı Dağı zirvesine ulaştı. Dağın zirvesinde zaferlerini çığlık atarak kutlayan sporcular, hatıra fotoğrafı çektirdi. Dağcılar 27 Ağustos günü saat 17.30 sıralarında Doğubayazıt'a indi.
"ZİRVEDE OLMAK HARİKULADE BİR DUYGU"
Yaşları 15- 24 arasında değişen 4'ü kadın 10 görme engelli dağcı ile zirve yaptıklarına dikkati çeken Antalya Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı İsmail Sabancı, "Bize güvenerek Türkiye'nin en yüksek dağına çıkardıkları ve sağlıklı bir şekilde indirdikleri için rehberlerimize çok teşekkür ediyorum. Zirveyi görmedim. Zirveyi görmediğim için kimse 'ne alladın' demesin. Zirvede olmak harikulade bir duygu. Ama zirvede olduğumu ve o güzel duyguyu vücudumda hissettim" diye konuştu.
Görme engelli 15 yaşında bir sporcu olarak Ağrı Dağına çıkmanın sevinç ve mutluluğunu yaşayan Yasemin Akça, görme engelliler olarak rehberlere iple bağlı olarak tırmandıklarını bildirdi. Yine görme engelli dağcılardan 16 yaşındaki Merve Demir,"Emin olun çektiğimiz zorluklara değdi. Zirveye ayak basmak, 'zirvedeyiz' demek çok önemliydi. Büyük bir başarıya imza attık. Aslında bu bizim başarımız değil rehberlerimizin başarısıdır. Normalde insanlar bir görme engelliyi yolda yürütmekten bile çekinirken, rehberlerimiz kendi hayatlarını riske atarak bizi Ağrı Dağı’na çıkardılar ve zirveye ayak bastırdılar. Rehberlerimize çok teşekkür ediyorum" dedi.
Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Antalya İl Temsilcisi Muharrem Koç ise "Yapılan etkinlik TDF Antalya İl Temsilciliğinindir. Antalya’da bulunan bütün dağcılık kulüplerinden eğitimli arkadaşlar var aramızda.Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu arada yüreğini ortaya koymuş ve gören insanlardan daha cesaretli bir şekilde riskli tırmanışı tamamlayan görme engelli dağcılarımızın gözlerinden öpüyorum, onları kutluyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI