TOKAT'ta kurduğu kütüphanede geri getirmek şartıyla okumaları için ücretsiz kitap dağıtan 37 yaşındaki Osman Atif Özmen, "Biz insanlara burada kendilerine güvendiğimizi göstermek istiyoruz" dedi.

Tokat'ta eczacı Osman Atif Özmen, yaklaşık bir yıl önce tarihi Taşhan içinde kiraladığı dükkanı kütüphaneye çevirdi. Burada eski ve yeni kitapları bir araya getiren Özmen, bir süre sonra kütüphaneye gelen vatandaşlara geri getirmek şartıyla kitap dağıtmaya başladı. İnsanlar arasında güven oluşturmak için bu çalışmayı başlatan Osman Atif Özmen, bu kapsamda dağıttığı kitapların bir çoğunun geri getirilmesiyle amacına ulaştı.
Yeni kitaplar alarak önce kendisinin okuduğunu ardından ise kütüphanede bunları topladığını söyleyen Özmen, "Aslında normal bir sahaf gibi para kazanmak amacıyla kurulmuş bir yer değil. Kitabın müşterisi daima azdır.

Tokat'ta da Türkiye'nin bir çok noktasında da öyle kitabın müşterisi azdır. Biz burada kitap satışı hiç yapmıyoruz. İnsanlar geliyorlar beğendikleri kitap olursa kitabı geri getirmeleri kaydı ile veriyoruz. Burada bulunmayı, buranın havasını solumayı sevdiğimiz için de kendi imkanlarımız ile buranın devamını temin ediyoruz. İnsanlar şaşırıyorlar. Kitabı aldıklarınde 'Geri getirirseniz bir başkasının da okumasına fırsat vermiş olursunuz' diyorum. Sadece verdiğimiz kitabın ismini kaydediyoruz. İnsanlara kimlik sormuyoruz. İrtibat numarası almıyoruz'' dedi.

AMAÇ GÜVEN DUYGUSUNU ARTIRMAK

Bu uygulamayı kitap okuma alışkanlığının artırılması amacı gütmediğini ifade eden Özmen, ''Belki ilk duyulduğunda 'insanları kitap okumaya özendiriliyor' diye düşünülebilir ama düşüncemiz o değil. Çünkü kitap okuma seviyesini arttırma gibi bir gayemiz yok. İnsanlarda var ise bir merak insanlar kitap okuyorlar. Esasında yapmış olduğumuz şey de kitap okuyan insanların sayısını artırmaktan ziyade insanlarda güven duygusunu hatırlatacak bir şey yapmak. Biz insanlara burada kendilerine güvendiğimizi göstermek istiyoruz. Örnek verecek olursak, şimdiye kadar verdiğimiz 100 kitaptan 86'sını geri getirip bıraktılar. Birbirimizden böyle şeyler öğrenmemiz lazım" diye konuştu.
Özmen, buygulamaya meraklıların ilgi gösterdiğini kaydetti.