Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, () - GİRESUN Belediyesi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin temelini attığı 592 konutluk TOKİ inşaatını ruhsatı olmadığı gerekçesiyle mühürledi.
Aksu Mahallesi’ndeki eski SEKA kağıt fabrikası arazisinde yapımına 4 Temmuz’da başlanılan TOKİ inşaatın ruhsatı olmadığını belirlediklerini kaydeden Giresun Belediye Başkanı CHP'li Kerim Aksu, durumu da 9 Temmuz'da Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile TOKİ’ye bildirdiklerini söyledi. Verilen sürenin dün dolduğunu ancak ruhsatla ilgili herhangi bir başvuru yapılmadığını ifade eden Başkan Aksu, bunun üzerine belediye görevlilerinin inşaatı mühürlediğini söyledi. İnşaat alanında parselasyon yapılmadan işin nasıl ihale edildiğini anlamadıklarını belirten Başkan Kerim Aksu, şöyle konuştu:
"Binanın nereye yapılacağı belli değil. Binalar ne olacak? Yükseklik kaç, emsali kaç? Hiçbir şey belirlenmeden temel atılmış. Türk hukuk sistemine göre bu mümkün değil. Buradaki imar mevzuatına uygun değil. TOKİ tarafından yapılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına da aykırı zaten. Bu çok önemli. Düzenleme ortaklık payı yeterli kullanılmamış. Fiili olarak parkların bile kullanıma kapalı olduğunu görüyoruz. TOKİ’nin bu koşullarda ruhsat alması mümkün değil. Ruhsat almadan inşaat başlamış. Biz de bunun üzerine 5393 sayılı yasaya ve imar mevzuatına göre mühürleme işlemi yaptık. Bu mührün de kısa vadede açılması mümkün değil."
Bir müteahhit ya da bir şahsın kendi binasını yapmak için belediyeden ruhsat alma zorunluluğu bulunduğunu hatırlatan Aksu, "TOKİ’nin de alma zorunluluğu bulunuyor. Giresun halkının hakkını kimseye yedirmeyi düşünmüyoruz. Çalışmalar kesinlikle devam edemez. TOKİ’nin özel ayrıcalığı yok. Takibimiz sürecek. İmar mevzuatına uygun inşaat yapıyorsa tamam ancak uymuyorsa görevimizi yapmak zorundayız" dedi.

FOTOĞRAFLI